Visa alla (2)

Svart städning inte längre accepterat

Det omdiskuterade rutavdraget fyller tio år den 1 juli. Färsk forskning från Göteborgs universitet visar nu att acceptansen för att köpa svarta tjänster minskat kraftigt.

Katarina Nordblom är forskare vid Handelshögskolan i Göteborg. Hon har i flera år undersökt hur människors inställning till att köpa tjänster svart förändrats sedan hushållsnära tjänster och ombyggnationer gjordes avdragsgilla.

Hennes resultat visar en tydlig attitydförändring. De allra flesta i Sverige anser numera att det är omoraliskt att köpa tjänster svart. Det gjorde man inte 2006, då avdragen inte var möjliga så som idag.

– Jag tycker det är väldigt spännande med vad som styr vår skattemoral och det var därför jag ville undersöka hur den påverkas av den här typen av avdrag, säger Katarina Nordblom, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

730.000 drog av för Rut

Antalet köpare som använder sig av rutavdrag i Sverige har ökat stadigt. 2009 var det en 113 000 och 2016 nåddes en topp med 730 000 personer.

Även i Västra Götaland ökar intresset. För tio år sen gjorde 17 000 köpare avdraget här, 2016 nåddes en topp på drygt 100 000 köpare och siffrorna hittills i år tyder på ännu en topp, eftersom man är uppe i 70 000 köpare redan i maj.

-Redan 2012 var det en betydande skillnad jämfört med 2006 i hur folk svarade på påståendet ”Det är omoraliskt att köpa tjänster svart” och mina senaste resultat från april i år visar att attityderna har förstärkts. Det är inte längre accepterat att köpa svart städning, säger Katarina Nordblom.

Mest populärt är avdraget i Alingsås, Lerum och Härryda och i botten ligger Vänersborg och Trollhättan.

Den största gruppen, mer än 90 procent av svenskarna utnyttjar däremot inte rutavdraget.

De löser städning på annat sätt. Vid Backaplan i Göteborg träffar SVT Nyheter Väst Alexandra Jovanovic som svarar bestämt på frågan om Rut.

– Jag är inte typen som anlitar städhjälp. Jag löser det på egen hand, nämligen med hjälp av mina två systrar. De städar gratis hemma hos mig, säger hon och skrattar.

Syster Daniella Jovanovic bredvid ser uppgiven ut men nickar som intyg på att Alexandra talar sanning.

Här är Rut mest populärt

Visa

Antal köpare i de största kommunerna i Västra Götaland i januari till maj 2017 i förhållande till folkmängd hösten 2016.

Alingsås: 9,6 %

Lerum: 7,9 %

Härryda: 7,5 %

Partille: 6,8 %

Mariestad 5,8 %

Mölndal: 5,5 %

Stenungsund: 5,1 %

Kungälv: 5,0 %

Ulricehamn: 4,9 %

Lidköping: 4,9 %

Göteborg: 4,7 %

SKövde: 4,7 %

Borås: 4,5 %

Uddevalla: 4,1 %

Vänersborg: 3,2 %

Trollhättan 2,9 %

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer