Genrebild. Foto: TT

Svenljunga fick högst hyreshöjningar bland kommunerna i väst

Uppdaterad
Publicerad

Hyreshöjningen i Svenljunga mellan förra året och i år var den fjärde högsta i landet. Hyrorna i kommunen har stigit med 7,89 procent – mer än i någon annan kommun i Västsverige.

Jan Axell (S) är ledamot i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Svenbo. Han säger att hyresökningen beror på att många fastigheter i Svenljunga är gamla och slitna.

– Generellt sett har vi ett väldigt stort renoveringsbehov. Pengarna har i princip enbart gått till att rusta upp fastigheterna, säger han.

Stora skillnader mellan kommunerna

Hyresgästföreningen har med hjälp av Statistiska centralbyråns siffror tagit fram den så kallade Hyreskartan, som visar var i landet hyrorna ökar mest. Enligt förhandlingschefen Erik Elmgren kan det finnas stora lokala skillnader mellan höjningarna.

– I mindre kommuner kan ett nybyggt flerbostadshus göra stor skillnad på statistiken, säger han.

Stora hyresökningar har flera negativa effekter, enligt Erik Elmgren.

– Först och främst blir vi mer trångbodda. Pendlingsavstånden ökar, vi reser längre till olika arbetsmarknader. Dessutom får vi lägre konsumtionsförmåga, vilket påverkar tillväxten negativt.

Högre hyror nära kusten

Överlag är hyrorna högre i kustnära kommuner än i grannkommuner utan kust. Så ser det även ut i kommuner med universitet och högskolor.

Enligt Erik Elmgren kan hyreshöjningarna slå hårdare mot mindre kommuner än mot större. Han vill se att svenska kommuner tar ett större ansvar för bostadsförsörjningen.

– Allra viktigast är allmännyttan. Vi ser att de allra största hyreshöjningarna sker i kommuner utan kommunala bostadsbolag, säger Erik Elmgren.

”Ser ljuset i tunneln”

Jan Axell (S) i Svenljunga säger att det inte är bra att kommunen ligger högt upp i statistiken, men betonar att de renoveringar som Svenbo gjort har varit nödvändiga.

– Allt har en prislapp. Vi har löpande dialog med Hyresgästföreningen och hyresgästerna om detta. Men vi kommer att komma i fas med det här, jag ser ljuset i tunneln, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.