Janne Bengtsson är en av dem som fått frågorna Foto: SVT

Svenska banker hjälper USA att kartlägga bankkunder

Publicerad

Alla svenska bankkunder måste inom kort intyga att de inte är skattskyldiga i USA. Anledningen är ett nytt samarbetsavtal mellan USA och Sverige. Ett avtal som enligt kritiker både äventyrar både den personliga integriteten och kan bryta mot EU-lagar.

”Är du en person i politiskt utsatt ställning, har du eller har du tidigare haft en hög politisk post, hög statlig befattning eller nära familjemedlem till en sådan person?”

”Vad är ursprunget av det kapital som för närvarande finns på ditt Nordeakonto?”

”Vad är syftet med ditt nuvarande bankförhållande med Nordea?”

När ett brev från banken med de här frågorna damp ned hemma hos Janne Bengtsson i Alingsås blev han misstänksam.

– Jag trodde det var bedragare och tänkte gå till polisen, men på vägen dit tog jag svängen om Nordea för att fråga dem. De sa att det handlade om ett avtal med USA som Sverige tecknat och att jag skulle svara på frågorna, berättar han.

Struntade i att svara

Men han tyckte ändå det var obehagligt och tänkte att det inte kunde ske något allvarligt om han struntade i att svara på frågorna, eftersom han är kund i banken sedan länge. Det visade sig vara fel.

Anledningen till att Janne Bengtsson fick brevet finns på andra sidan Atlanten.

Efter den amerikanska finanskrisen införde USA en ny lag som skulle hjälpa dem att hitta skattesmitare i hela världen, även i Sverige. Så sent som i augusti tecknade Sveriges dåvarande regering ett avtal med USA, det så kallade FATCA avtalet.

Avtalet ligger till grund för ett lagförslag som finansdepartementet arbetar med just nu och som riksdagen väntas godkänna i vår. Lagstiftningen ska träda i kraft den 1 april 2015.

Samlar information

Nordea uppger för SVT att alla som blivit kunder efter den 1 juli 2014, samt ytterligare en del personer, får frågorna från banken. Trots att lagstiftningen ännu inte har trätt i kraft har man alltså samla in information åt USA. Nästa steg är att bankerna bryter banksekretessen och lämnar över kundernas uppgifter till Skatteverket, men för det krävs det en lagändring.

Enligt källor inom Finansdepartementet kommer banker i framtiden bli skyldiga att avsluta konton om kunder inte lämnar informationen som efterfrågas.

Svenskar i USA rapporteras

Debatten kring FATCA har varit ganska ljum, även om kritik från tunga instanser som Advokatsamfundet och Svensk Bankförening framförts.

Enligt Finansdepartementet är ett avtal mellan länder bättre än att den amerikanska lagen gäller över huvudet på svenska myndigheter. Nu får Sverige ett utbyte, eftersom USA i avtalet förbinder sig att i gengäld rapportera svenska skattskyldiga i USA.

Janne Bengtsson i Alingsås svarade till slut på frågorna, men först efter att Nordea upplyst honom om att han inte skulle kunna använda sitt bankkonto fullt ut om han inte svarade.

– Jag är beroende av att kunna föra över pengar, jag skickar pengar till vänner i Tanzania för att hjälpa till med sjukvård och mat, så jag var tvungen att fylla i. Men jag tycker att det känns som om Sverige sålt sig till USA, säger han.

Detta är FATCA

Visa

Foreign Account Tax Compliance Act är en amerikansk lagstiftning om skatteflykt som gäller i hela världen.

  • Sveriges regering tecknade den 14 augusti 2014 ett avtal om Fatca med USA.
  • Avtalet innebär att svenska finansiella institut måste söka efter amerikanska skattskyldiga och lämna över dem till Skatteverket, som lämnar dem till sin motsvarighet i USA (IRS).
  • I utbyte får Sverige information från USA.
  • Lagen bereds just nu och väntas träda i kraft 1 april 2015, men den kräver riksdagens godkännande först.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FATCA

Mer i ämnet