På norska sidan av Svinesund utför man coronatester på både svenska och norska pendlare. Foto: NRK

Här coronatestas svenska pendlare vid norska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har inreseförbudet från Norge börjat gälla. Men personer som bor eller utför arbete i Sverige har fortfarande rätt att ta sig över gränsen – och på norska sidan av Svinesund utför man coronatester på både svenska och norska pendlare.

Syftet med inreseförbudet är att försöka begränsa smittspridningen av den brittiska mutationen av coronaviruset. Beslutet fattades efter att norska myndigheter börjat befara ett större utbrott av mutationen i Osloområdet.

Utför coronatester

Men det görs samtidigt undantag för personer som bor eller utför arbete i Sverige, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn. Och för att kontrollera att ingen av de personerna bär på coronaviruset utför man nu tester på den norska sidan av Svinesund.

Inreseförbudet gäller till och med 14 februari och kan förlängas.

Så ser inreseförbudet och rekommendationerna ut

  • Inreseförbudet träder i kraft vid midnatt natten mot måndag och gäller till och med den 14 februari.
  • Utrikesdepartementet återinför avrådan från icke nödvändiga resor till Norge.
  • Personer som bor eller utför arbete i Sverige, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn samt personer med trängande familjeskäl undantas.
  • Inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna uppmanas stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra.
  • Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.
  • Inresande uppmanas testa sig snarast efter ankomst till Sverige med uppföljande test fem dagar efter ankomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.