Den dömde i Hovrätten. Foto: TT

Sverige begär utlämning av livstidsdömde trippelmördaren

Uppdaterad
Publicerad

Drygt åtta månader efter att en av de livstidsdömda trippelmördarna flydde till Libanon begär nu Justitiedepartementet att få mannen utlämnad till Sverige, rapporterar P4 Väst.

Det var i början av januari som två bröder dömdes till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla förra året. En av bröderna flydde, via bland annat Danmark och Turkiet, till Libanon där han sedan dess lever sitt liv på fri fot.

Läs mer: Joggare hittade tre offer

Tidigare i somras meddelade polisen att libanesiska myndigheter vägrade lämna ut honom. Sverige har nämligen inget utlämningsavtal med Libanon, vilket har försvårat arbetet.

– Det är inget mer vi kan göra nu. Det enda är att hoppas att han kommer hem frivilligt, sa Sten-Rune Timmersjö, gruppchef Grova brott Fyrbodal till SVT Nyheter Väst vid det tillfället.

Nu görs ett nytt försök att få hem brodern till Sverige och Kumlaanstalten där han ska avtjäna sitt livstidsstraff. Nyligen har Justitiedepartementet begärt att få den livstidsdömde mannen utlämnad, och man hoppas att få svar så snart som möjligt. Exakt hur Libanon har besvarat förfrågan är dock oklart i nuläget.

– Vi har ett pågående ärende men vad som händer i ärendet kan jag inte uttala mig om just nu, säger Pontus Bergsten på justitiedepartementet till P4 Väst.

– Jag har egentligen ingen kommentar till det, men tycker självklart att det är bra. Frågan om utlämning är nu en fråga för Kriminalvården och Justitiedepartementet, säger Per-Erik Rinsell, åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.