Foto: Pressbild

Sveriges företagshälsor: ”Det talas om försäkringskasse-utlöst depression”

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Sveriges Företagshälsor stämmer in i kritiken mot Försäkringskassan.

– Många upplever att Försäkringskassan är ett av de största hindren till att skapa en effektiv rehabilitering, säger vd Peter Munck.

Sveriges Företagshälsor är företagshälsovårdens branschorganisation. Bland organisationens medlemmar är det många som delar Tomas Rohdins kritik mot Försäkringskassan.

– Det är ständiga kompletteringar och man förstår inte varför man ska komplettera. Det handlar väldigt mycket om regler, rutiner och byråkrati och väldigt lite kring samtal om hur vi får människor tillbaka i jobb och hindrar ohälsa, säger Peter Munck som är vd för Sveriges Företagshälsor.

Försämrat samarbete

Enligt Peter Munck har Försäkringskassan ett viktigt uppdrag i att hjälpa personer att komma tillbaka i arbete i samband med sjukdom men han anser att samarbetet mellan myndigheten och företagshälsovården har försämrats drastiskt.

– När det fungerade bra hade vi ett tätt samarbete med Försäkringskassan. Nu vet man inte som läkare om det man säger till patienten kommer att backas upp av Försäkringskassan. När man hela tiden möts av ett misstroende av en myndighet leder det till frustration och i längden blir det ett arbetsmiljöproblem.

Försäkringskassans förändrade arbetssätt går enligt Peter Munck ut över både läkare och patienter.

”Försäkringskasseutlöst depression”

– Det jag hör är att det har börjat myntas ett begrepp som är ”Försäkringskasseutlöst depression”. Bara att man börjar tala i sådana termer säger något om hur samarbetet fungerar.

Tomas Rohdin som är läkare i Mölndal vittnar om att han har fått beskedet att Försäkringskassan avstått från att delta i möten tillsammans med patient och arbetsgivare med hänvisning till ”mötesstopp”.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera om Försäkringskassan har mötesstopp, men det jag kan konstatera är att de inte kommer på mötena, säger Peter Munck som ser allvarligt på uppgiften om ”mötesstopp”.

– Jag vill att Försäkringskassan ska vara en aktiv aktör som ska hjälpa människor tillbaka efter ohälsa och inte som idag när många upplever det som att Försäkringskassan är ett av de största hindren för att skapa en effektiv rehabilitering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.