Katarina Streiffert Eikeland, utbildningsansvarig. Foto: Arkiv / Privat

Sveriges första universitetsguider hamnar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I höst börjar de första guidestudenterna på Göteborgs universitet – på den första universitetsutbildningen för guider i Sverige.

– Det är alltid spännande att jobba som guide och ett privilegium att få föra kulturarvet vidare, säger Katarina Streiffert Eikeland, universitetslektor och utbildningsansvarig för den nya guideutbildningen.

– Nu sätter vi fokus på en profession, ett yrke, och studenterna kommer att få en konkret titel med möjlighet till vidareutbildning på en högre akademisk nivå.

Statushöjning av yrket

Redan under höstterminen 2015 anordnade Göteborgs universitet en pilotkurs i guidekunskap. Nu tar man utbildningen ett steg längre och startar kandidatprogrammet Guide: upplevelser, kommunikation, kulturarv. Den första i sitt slag i Sverige.

– Det finns i dag en djungel av möjligheter att utbilda sig till guide, men här är det inte bara fråga om en traditionell utbildning som man kanske förknippar med guidning på turistbussar, utan att under tre år kunna få djupa ämneskunskaper med inriktning på fem olika profilområde som historia, arkeologi, antikens kultur och samhällsliv, konst och bildvetenskap samt kulturgeografi, säger Katarina Streiffert Eikeland, utbildningsansvarig.

25 studenter per år

– Det har redan varit ett fantastiskt stort intresse för guideprogrammet, det märker vi bland annat på sociala medier. Vi ser en trend där studenterna vill ha paketlösningar, och här finns möjlighet att efter utbildningen söka arbete som guide inte bara i Sverige utan även kanske utomlands. Vi räknar med att utbilda 25 studenter första året, säger Katarina Streiffert Eikeland, utbildningsansvarig.

Guideprogrammet är resultatet av ett samarbete mellan universitetet, Centrum för turism på Handelshögskolan och flera av regionens muséer.

Det går att söka in till utbildningens första termin fram till 18 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.