Detta händer när man i Göteborg nu centraliserar skolan. Foto: TT/Google

SVT avslöjar: Så blir nya skolpengen för ditt barn

Uppdaterad
Publicerad

Många vinnare. Men också några stora förlorare. Så kan resultatet av den nya skolpengen som Göteborgs stad beslutat om beskrivas. Trots att tanken med den nya skolpengen var att gynna socioekonomiskt utsatta barn befinner sig de stora vinnarna sällan i de utsatta områdena.

När skolpengen i Göteborgs stad görs om blir den individuell. Varje elev får en särskild peng beroende på bland annat föräldrarnas utbildningsnivå, hushållets inkomst och elevens boendemiljö. SVT Nyheter Väst har tagit del av detaljerade siffror över vilka skolor som får mer respektive mindre i skolpeng med det nya systemet.

Inte mer till utsatta skolor

De skolor som får störst ökning ligger dock inte i de utsatta områdena. Istället finns de i Masthugget, Majorna, Askim och Lunden.

Göteborg

– Om man ska diskutera fördelningen av resurser i termer av vinnare och förlorare så är det flera av skolorna i de socialt utsatta områdena som är förlorarna, säger Johannes Lunneblad som är skolforskare vid Göteborgs universitet.

Budgetförslaget som den tillfälliga grundskolenämnden röstar igenom nästa vecka gäller för hösten 2018. Därefter kan nya skolbudgetar innebära nya höjningar eller minskningar. Eftersom ersättningen till friskolor redan tidigare har bestämts kommer ingen friskola drabbas av någon minskad peng. Däremot kan en del av dem genom särskilda beslut få en ökning under resten av 2018.

Karta: Så förändras skolpengen där du bor 

Generell budgetökning med 6 procent

Omkring 70 procent av skolorna får mer pengar om budgetförslaget går igenom. Det beror bland annat på att budgetförslaget också innehåller en generell ökning med 6 procent ungefär. I budgetförslaget skriver kommunen bland annat att det är skolor med ”relativt högt socioekonomiskt index i en stadsdelsnämnd där de flesta enheter har ett lågt index” som tjänar mest på förändringen.

Detta har hänt – skolpengen

Göteborg håller sedan en tid tillbaka på att centralisera skolan. Tidigare har det varit de olika stadsdelarna som haft ansvar för skolorna, men nu övergår ansvaret till en central nämnd, grundskolenämnden.

I samband med förändringen har Göteborg också valt att göra en stor förändring av skolpengen. Den största skillnaden är att skolpengen inte längre enbart beror på var eleven bor, utan numer också på individuella faktorer.

De största delarna i skolpengen består av en grundersättning som gäller alla, och en strukturersättning som blir olika beroende på elevernas förutsättningar. Strukturersättningen motsvarar 17 procent av den totala skolpengen.

De faktorer som avgör strukturersättningen är kön, invandringsår, högsta utbildning för vårdnadshavarna, hushållets inkomst, utländsk bakgrund, uppdelning av invandring på grupp av födelseland (HDI), och boendemiljö.

De skolorna är största vinnarna – och förlorarna i höst

STÖRST ÖKNING AV ELEVPENG:

Fjällskolan, +25%

Frejaskolan åk 4-6, 23%

Parkskolan åk F-3, 23%

Brottkärrskolan åk F-6, 22%

Rambergsskolan, 21%

Kungsladugårdsskolan, 20%

Annedalsskolan, 20%

Vättnedalsskolan åk F-6, 20%

Sannaskolan åk F-6, 20%

Ånässkolan, 20%

STÖRST MINSKNING AV ELEVPENG:

Mossebergsskolan, -14%

Asperö skola åk F-4, -13%

Montessoriskolan Elyseum, -13%

Bergums skola åk 4-9, -12%

Gamlestadsskolan åk 7-9, -12%

Emmaskolan, -12%

Gustavi skola, -11%

Kärraskolan 7-9, -10%

Långmosseskolan, -9%

Bergums skola F-3, -8%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet