Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Rapport, Aktuellt, text-tv och nyheterna på svt.se. Foto: SVT

SVT-chefen: ”Extra allvarligt att det är Uppdrag Granskning som hotas”

Uppdaterad
Publicerad

SVT och Sveriges Radio tvingades evakuera sina lokaler i Göteborg efter ett hotbrev och misstänkt pulver skickats till en av redaktionerna. Enligt Ulf Johansson, programchef på SVT:s riksnyheter, har hot mot journalister blivit vanligare.

– Det har varit ett antal exempel där man använt sig av den här typen av metoder, säger han.

Ulf Johansson ser allvarligt på händelsen i Göteborg.

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt och det går inte att gardera sig mot helt, utöver att man kan ha en riskbedömning kring hur man jobbar. Samtidigt måste vi stå för att vi ska göra den rapportering vi ska göra.

Vanligare med hot

Han säger att hot mot journalister blivit vanligare.

– Det varit ett antal exempel där man använt sig av den här typen av metoder så nu börjar det bli ett organiserat sätt att störa och hota journalister, säger han i SVT Nyheters livesändning. På tisdagsmorgonen publicerade Uppdrag Granskning artiklar som handlar om personer som dömts till utvisning men av olika anledningar fortfarande befinner sig i Sverige.

Enligt Ulf Johansson vet man i nuläget inte om hotet och det misstänkta pulvret har någon koppling till UG:s granskning.

– Men vi vet att det är ett program som väcker starka känslor. Det är extra allvarligt att det är Uppdrag Granskning som hotas, säger han.

Låter sig inte skrämmas

Sveriges Televisions vd Hanna Stjärne säger att det som har hänt är mycket allvarligt – även om det visade sig vara ett ofarligt ämne.

– Hotet har lamslagit en samhällsviktig journalistisk verksamhet under flera timmar och slår mot det öppna samhälle som vi måste värna mer än någonsin tidigare, säger hon och fortsätter:

– Vi låter oss förstås inte skrämmas utan fortsätter envist med vårt uppdrag – i Göteborg, i Karlskrona som hotats tidigare och på alla andra platser runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.