Tar livet slut när du fyller 30 eller är det då det börjar? I miniserien 30 möter 30 träffar vi 3 väldigt olika trettioåringar som berättar om sina erfarenheter som 30-åringar. Foto: SVT

Reham (30) om livet efter flykten till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan lämnade Reham Abdusalam sin hemstad Damaskus i Syrien för ett liv i Sverige. Att vara 30 och börja om på noll är inget som verkar stressa henne.

– Jag tänker mest på vardagliga saker som att komma i tid till jobbet och hitta ett förstahandskontrakt, säger hon.

Ungefär en tredjedel av livet har passerat. Att vara 30 år innebär ofta att befinna sig i en brytpunkt mellan ungdomen och vuxenlivet. Det handlar om val och beslut. Vem är man och vart ska man? I den här serien har vi träffat tre 30-åringar som visar hur olika det kan se ut.

Hur tycker du det är att vara 30?

– Jag har länge känt att jag kan göra vad jag vill och prova mig fram i livet. Inte behövt bry mig om de stora besluten i livet. Nu förväntas jag att tänka mer på framtiden och skapa karriär och kanske familj.

30 möter 30

Känner du att du måste komma på hur du vill ha det nu?

– Ja, exakt. Innan kriget kom till Syrien ville jag testa allt. Jag tog lektioner, kurser och provade på allt möjligt. Jag ville uppleva livet och göra allt som jag trodde på. Den delen av livet har ju inte tagit slut, men jag måste tänka lite mer på om jag vill ha det nu. Om jag vill ha familj borde det ske innan jag är 40. Sådant har jag inte funderat över tidigare. Samtidigt finns det fler möjligheter i Sverige än i Syrien. Och inte minst som kvinna.

Hur var det att vara kvinna i Syrien jämfört med Sverige?

– Det är mycket bättre här. Här är det ganska jämfördelat mellan kvinnor och män som är i arbete. I Syrien arbetade bara 25 procent av kvinnorna. I Sverige kan man bli chef som kvinna och det skulle jag vilja prova på. Det hade varit jättesvårt i Syrien. Männen i Syrien gillar inte starka kvinnor och skulle ha svårt att acceptera en kvinnlig chef.

Hur ser du på att träffa någon och bilda familj?

– Jag vill träffa någon men vill lära mig de svenska traditionerna lite bättre först. Hänga med i samtalen bättre. Jag gillar barn men tänker inte på det just nu. Jag vet att det finns möjligheter att adoptera här i Sverige. Man behöver inte ha en partner för att få barn. Så det känns lugnt.

Oroar du dig över något?

– Det är de vardagliga sakerna. Som att komma i tid till jobbet, hinna läsa svenska på kvällarna, hitta en lägenhet... Jag tänker på att gå ner i vikt också. Jag sitter mycket stilla på jobbet.

Hur tänker du kring trygghet när din familj inte finns här i Sverige?

– Jag har hittat trygghet i mina vänner. Jag har bott i Sverige i tre år men varit på julmiddag fem gånger! Jag har tre olika svenska familjer. Jag tror att det handlar om att våga ta kontakt med människor och att våga komma nära.

Se hela inslaget: Livet efter flykten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 möter 30

Mer i ämnet