SVT Nyheter Västs reporter Fouad Youcefi Foto: SVT

SVT Nyheter Väst vill ha dina tips

Uppdaterad
Publicerad

Finns det andra missförhållanden som vi borde ta upp? Ta kontakt med SVT:s reporter och berätta!

Ett av våra viktigaste uppdrag är att granska makten och avslöja missförhållanden. Har du information om slöseri med skattemedel? Eller känner du någon drabbats av ett missförhållande? Hör av dig till mig och tipsa. Du når mig lättast på telefonnummer +46 (0)73 – 934 86 25 eller via mail.

Vill du skicka känsliga uppgifter krypterat till oss? Ladda ner appen Signal och kontakta mig där. Alternativt kan du ringa mig (från en telefon som inte tillhör din arbetsgivare) så förklarar jag hur du går tillväga för att använda dig av PGP-krypterad e-post.

För dig som arbetar på en myndighet, kommun, eller på företag som är offentligt finansierade

Du som är anställd på en statlig myndighet, en kommunal myndighet eller på ett kommunalt bolag omfattas av meddelarfrihet och meddelarskydd. Det innebär att du har rätt enligt grundlagen att lämna uppgifter till en journalist även om uppgiften är hemlig, med några få undantag. Meddelarskyddet innebär också att jag som journalist inte får avslöja källan om du vill vara anonym.

Du som lämnar uppgifter till en journalist enligt meddelarfriheten omfattas också av ett efterforskningsförbud. Det innebär att din arbetsgivare inte har rätt att efterforska vem som läckt information till en journalist. Dessutom finns ett repressalieförbud som förbjuder arbetsgivaren att straffa en anställd som lämnat uppgifter till en journalist enligt meddelarfriheten.

Sedan den 1 juli 2017 gäller meddelarskyddet även privatanställda i offentligt finansierad verksamhet som skola, vård och omsorg.

Läs mer på Journalistförbundets hemsida.

För dig som är privatanställd

Meddelarfriheten gäller även privatanställda. Alla har rätt att lämna uppgifter till journalister. Alla har också rätt att be om anonymitet. Däremot har en privat arbetsgivare (med undantag för offentligt finansierad privata arbetsgivare inom vård, skola och omsorg) rätt att försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till en journalist. Det finns inte heller något repressalieförbud, vilket innebär att en anställd som lämnar uppgifter till journalister kan drabbas av repressalier.

Privatanställda har dock en kritikrätt, som ger anställda rätt att framföra kritik. För att göra det måste följande kriterier vara uppfyllda.

  • Den som framför kritiken måste först ha försökt komma tillrätta med missförhållandena på arbetsplatsen.
  • Kritiken måste vidare vara sakligt korrekt eller den som framför kritiken ska tro att uppgifterna är korrekta.
  • Syftet får inte vara att skada arbetsgivarens verksamhet.

Läs mer på Journalistförbundets hemsida.

Telefon: +46 (0)73 – 934 86 25

E-post: fouad.youcefi@svt.se

PGP-nyckel: Klicka här för nedladdning
PGP-ID: 0x84C0039B

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter Väst

Mer i ämnet