Klassen från Grebbestads folkhögskola var en av många som hört av sig och önskat ta emot SVT:s fikabesök. Foto: SVT

SVT:s fikabesök på plats i Grebbestad

Uppdaterad
Publicerad

Mer reportage om livet här i Sverige, i Syrien och positiva reportage om invandrare. Det efterlyser en klass på Grebbestads folkhögskola som läser etableringskursen där. Klassen var en av många som hört av sig och önskat ta emot SVT:s fikabesök.

På väggarna hänger anteckningar om världsfred, förnyelsebar energi och klasskillnader. Att läsa etableringskurs betyder att både fördjupa sina kunskaper i det svenska språket, men också att lära sig mer om samhället.

Där går Ahmed från Syrien och Yliia från Ukraina. De drömmer om en framtid i Sverige och tar del av SVT:s utbud på flera olika sätt.

#fikamedSVT
Foto: SVT

– Jag tittar på nyheter på lätt svenska, det är svårt med program där man pratar fort. Men ibland ser jag också på program där man sjunger, säger Mahmood Yousef och börjar nynna ”det ska vara gott och leva, annars kan det kvitta, fint och leva annars…”, sjunger han och börjar skratta.

Vill se reportage om att lyckas

Många har en lång och strapatsrik resa bakom sig, sett hus och familjer förstöras, flytt från en tidigare trygg vardag med barn och jobb. En är frisör, en annan bilmekaniker och den tredje banktjänsteman.

– Jag har haft ett vanligt liv och ett bra jobb. Nu anstränger jag mig verkligen för att lära mig svenska snabbt. Det som erbjuds mig är att jobba som städerska, men jag har högre ambitioner än så. Jag skulle vilja se reportage med invandrare som varit här längre och som har kommit in i det svenska samhället. Förebilder som kan ge mig hopp, säger Yliia Marjan.

Mer om Syrien

I höstas bad SVT att få bli inbjudna på fika. Gensvaret har varit stort. Totalt kommer riksnyheterna, de regionala stationerna och SVT Sport att genomföra 100 olika fikamöten runt om i landet. Syftet är att fånga upp publikens tankar och önskemål om vårt utbud. Etableringsklassen var en av många som hört av sig.

SVT på fikabesök på Grebbestads folkhögskola. Foto: SVT

– Ibland är min familj det enda jag tänker på. Hur de ska kunna ta sig säkert hit, att vi ska återförenas levande allihop. Just då tänker man inte så mycket på exakt vilka nyheter som det rapporteras om. Men jag skulle gärna vilja se mer från Syrien, även i de lokala programmen. Vi är så många som påverkas av detta krig, säger Hassan och fäster blicken långt bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet