Foto: TT

Swedavia varslar och permitterar – flera tusen personer berörs

Uppdaterad
Publicerad

Swedavia beslutade i dag att man på grund av den stora trafiknedgången till följd av coronaviruset varslar 800 medarbetare och korttidspermitterar 1900.
– Det krävs drastiska åtgärder nu, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande skriver Swedavia att man genomför ett åtgärdsprogram för att bemöta den dramatiska nedgången i antal resenärer till följd av coronaviruset. Företaget kan konstatera att man under de senaste veckorna har sett en resenärsnedgång med 70-90 procent.

-  Vi är mitt i en samhällskris av sällan skådat slag och vår viktigaste prioritet är nu att begränsa smittspridningen och värna om liv och hälsa. Även om vår finansiella ställning är god så krävs nu drastiska och omedelbara åtgärder, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd.

350 medarbetare på Landvetter

Anna Strömwall som är flygplatsdirektör på Landvetter berättar att man tidigare idag meddelade personalen om företagets beslut och säger att man möttes av stor förståelse inför beslutet. I dagsläget berörs ungefär 350 medarbetare på Landvetter, men vi kan ännu inte säga vilka som ska varslas eller permitteras.

– Vi har gjort beräkningar, men först måste vi genomföra samverkan med facket innan vi kan meddela exakt vilken personal som berörs, det är svårt just nu och ännu svårare att göra en prognos som sträcker sig mer än en vecka in i framtiden, men vi är åtminstone glada över regeringen beslut att faktiskt kunna korttidspermittera på det här sättet så att vi kan behålla all vår fantastiska personal när vi drar igång verksamheten igen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet