Konserter kommer att syntolkas på försök. Foto: Pressbild/TT

Symfoniker syntolkas på nätet

Publicerad

Göteborgs Symfoniker provar framöver att publicera syntolkade introduktionsfilmer inför konserter.

– Tanken är att vi ska berätta sådant som hur musikerna sitter och hur de kommer på plats, för på så sätt skapa mer atmosfär, säger Stefan Nävermyr, Konserthusets kommunikatör.

Det handlar om förinspelade webbfilmer som ska ge en bakgrund till konserten, alltså inga referat under det att musiken spelas. Förhoppningen är att fler på så vis ska få tillgång till utbudet, inte enbart synskadade utan även de som kanske inte har för vana att besöka Konserthuset.

Göteborg

– Klassisk musik är en källa till fantastiska upplevelser och vi vill att så många som möjligt ska kunna ta del av dessa oavsett förutsättningar eller förkunskaper om klassisk musik, säger Eva Essvik, publikutvecklare hos Symfonikerna, i ett pressmeddelande.

Försök under sommaren

Först ut är Sibelius Symfoni nr 1, Prokofjevs Romeo och Julia samt Sjostakovitjs Symfoni nr 10. Syntolkningarna görs på försök under sommaren och kommer att finnas på både svenska och engelska. Om tillräckligt många nappar kommer fler uppträdanden att tolkas i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet