Järntorget i centrala Göteborg är en speciell plats för Jihad Eshmawi. Här har hans samtliga tre arbetsplatser varit. Foto: SVT

Så gick det för Jihad i Göteborg sju år efter flykten från Syrien: ”Jobb är det viktigaste”

Uppdaterad
Publicerad

Under den stora flyktingvågen 2015 kom många människor från Syrien till Sverige. Det uppmärksammade SVT i satsningen Syrien200. En av alla dem som intervjuades är Jihad Eshmawi. Han hamnade i Göteborg och nu har vi träffat honom igen för att se hur livet blivit.

Han är en av alla dem som flydde Syrien efter att oroligheterna eskalerade i huvudstaden Damaskus under 2013. För Jihad Eshmawi var målet Nederländerna, men människosmugglaren förde Jihad och hans två bröder till Malmö.

– Vi kom till Sverige av en slump.

Läs intervjun från 2015 här och hela satsningen här

”Varit lätt att få jobb”

Nu bor Jihad i Göteborg sedan fem år. Han har haft flera jobb, lärt sig flytande svenska och lyckats skaffa sig en egen bostad.

– Jag fick jobb nästan direkt när jag kom hit, berättar han.

Första jobbet var på Frilagret, ett kulturhus för unga, som ligger vid Järntorget. Ett jobb som snabbt fick in honom i det svenska samhället.

– Jag är väldigt tacksam för det, jag lärde mig snabbt svenska.

Jihad fortsatte karriären och började jobba med Röda korset. I dag är han anställd som projektledare för Hyresgästföreningen.

– Det har varit lätt för mig att få jobb. Jag har en utbildning och har jobbat för FN i Syrien. Och jag vill jobba.

Hör Jihad Eshmawi berätta om utmaningarna han mött i Sverige i klippet ovan

Framtiden: Familj och internationellt arbete

I bagaget har Jihad en ekonomutbildning som han försöker få validerad. Han skrattar när han får frågan om framtiden och hans drömmar.

– I framtiden vill jag ha min egen familj och fortsätta utvecklas i jobbet och bidra till samhället. Jag vill gärna jobba internationellt med att hjälpa människor i andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.