Syriska röster blir utställning

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att lämna allt bakom sig och börja på nytt i ett främmande land? De 200 syriska röster som berättade om kriget, flykten och livet i Sverige i SVT:s projekt #syrien200 blir nu utställning.

Det är en av de största flyktingströmmarna i Europa i modern tid. Många kom till Sverige. Kriget i Syrien har berört många. Alla de syrier som kommer till Sverige har berättelser med sig som säger något både om vårt samhälle och det man lämnat bakom sig. Så resonerade SVT när 200 syriska röster och berättelser publicerades hösten 2016.

– Det här är en angelägen fråga och syrier blev under 2017 den största invandrargruppen i Sverige. Vi har valt ut 12 stycken av dessa röster. Urvalet har vi gjort tillsammans med unga syrier som bor i Göteborg. Detta för att få representativa röster och inte ta ställning i konflikten. Den här utställningen fokuserar på försoning, säger Bianca Leidi som är utställningsproducent på Världskulturmuseet.

Öppnar 23 september

Utställningen som heter ”Aswat” vilket betyder röster på arabiska innehåller personliga berättelser om flykt, förlust och hopp och öppnar den 23 september. Det kommer finnas ett skolprogram och flera aktiviteter kring som till exempel matlagningskurs som är kopplade till utställningen.

– Vi hoppas att många vill komma och se den här viktiga utställningen. Utställningen kommer att finnas kvar minst ett år, säger Bianca Leidi.

Vill ge hopp

Förutom de unga syriska rösterna kommer utställningen kompletteras med flera konstnärer som valts ut av den syriska konstnären Abir Boukhari. Alla gör samtidskonst.

– Konst kommunicerar på flera nivåer och med konsten som komplement till de starka personliga rösterna hoppas vi att den här utställningen kan ge hopp, säger Bianca Leidi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.