Hajar Alsaidan driver cateringverksamhet som sysselsätter tretton kvinnor. Foto: SVT

Systrarna stärker utsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

När Hajar Alsaidan var 13 år startade hon och hennes systrar en ideell organisation för att aktivera arbetslösa kvinnor, och idag, sju år senare, sysselsätter de tretton kvinnor med cateringverksamhet.

Hajar Alsaidan och hennes systrar sitter i styrelsen för cateringverksamheten. De sköter bokningarna och det administrativa arbetet med företaget. Ibland handlar de också maten som ska lagas och när det är stora cateringuppdrag som ska göras hjälper alla till. Men Hajar Alsaidan får inte vara med och laga mat.

– Vi försöker få igång en självständighet hos kvinnorna. Det innebär att hon själv ska ta ansvar för hur många portioner hon ska göra, hur och när hon ska leverera.

– Ibland när det går fel är vi väldigt försiktiga med att hjälpa. Funkar inte ugnen får hon ringa bostadsbolaget själv och förklara problemet på svenska!

Stöttar blodsjuka barn i Irak

Tanken är att organisationen, som heter ”Hoppet”, ska fylla två syften. Dels vill man stärka kvinnor som är arbetslösa – både självförtroendemässigt och ekonomiskt – men man använder också pengarna man får in till att bekosta sjukvården för irakiska barn med blodsjukdomen thalassemi.

Startar samtalsgrupper

I framtiden vill de utveckla organisationen ytterligare. Redan nu har de samtalsgrupper för att hjälpa kvinnor att förhålla sig till sin situation, hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Samtidigt vill de stärka dem och väcka tanken att kvinnor och män är lika mycket värda och klarar lika mycket.

 – I samtalsgruppen vill vi bryta det inlärda tankemönstret hos kvinnorna , som de lärt sig från kulturen, traditionen, religionen eller vilket bullshit som helst, och hjälpa dem att starta en självständig tankeprocess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer