Vissa resenärer har börjat röra sig bort från tåget. Foto: Anna WiktorinVisa alla (6)
Visa alla (6)

Tåg utryms efter brand

Publicerad

Det är fortsatta förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg sedan ett snabbtåg med 260 passagerare fattade eld på fredagseftermiddagen.

Det var totalstopp i tågtrafiken på Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm på fredagseftermiddagen. Men klockan sju på kvällen öppnades det ena spåret för trafik igen med begränsad hastighet, vilket kommer att leda till fortsatta förseningar under kvällen.

Loket började brinna

Det var ett passagerartåg med 260 passagerare ombord, på väg från Stockholm till Göteborg, som började brinna på fredagseftermiddagen. Räddningstjänsten uppgav att branden var fullt utvecklad.

– Det brinner för fullt i loket på tåget och alla passagerare evakueras, sa räddningschef Hans Ingberg till SVT Nyheter Väst vid 14-tiden.

Vid 17-tiden var branden släckt, men tåget stod kvar på spåret.

– Jag har glädjande nyheter information om att branden är släckt. De har påbörjat eftersläckningsarbetet, säger Christina Hertneck,kommunikationschef i Skövde kommun.

Stort räddningspådrag

Tåget stod på banan mellan Töreboda och Skövde, 300 meter från orten Väring. Enligt närboende var det ett stort antal ambulanser och räddningsfordon på plats. Men enligt kommunikationschefen på Skövde kommun, Christina Herthneck, har ingen person skadats vid branden.

Lokföraren larmade

Tre personer jobbade på tåget. Och det var lokföraren som larmade om branden.

– Han pratade i telefonen när han larmade så han är oskadad, säger Per-Erik Tyberg, inre befäl Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Maria Hansson Nielsen är en av de som evakuerats från tåget.

– Helt plötsligt var räddningstjänst, polis och ambulans på plats. De har gjort ett jättebra jobb och skött allt perfekt, säger hon.

”Stämningen är god”

Alla 260 resenärer evakuerades och fick lämna tåget för transport till stationen i Skövde.

– Vi vet ännu inte om det blir med buss eller med ett annat tåg. Men stämningen är god bland folk här, säger Maria Hansson Nielsen.

Svårsläckt brand – olja som brann

Släckningsarbetet var svårt eftersom det var transformatorolja som brann. Efter att branden släckts påbörjades en besiktning av tåget och det är oklart hur länge detta kommer att ta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer