I klippet berättar tågvärden Christina Laage om när hon blev jagad av en resenär. Foto: SVT

Tågvärden Christina om hot och våld på Västtågen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att resandet under pandemin har minskat kraftigt fortsätter hot och våld mot tågvärdar i oförminskad styrka, enligt SJ Götalandståg.

– Hot och glåpord är vardag för oss, säger tågvärden Christina Laage som vittnar om en utsatt arbetsmiljö.

I klippet berättar Christina Laage om när hon blev jagad av en resenär: ”Vissa av oss orkar inte skriva rapporter längre”.

Förra veckan gick SJ ut med att man överväger att sluta stanna vid Kumlas tågstation efter allvarliga ordningsproblem. Nu flaggar fackförbundet Seko för att också situationen i Västra Götaland är problematisk.

Många tillbudsrapporter

Ett hundratal tillbudsrapporter gällande hot- och våldincidenter från SJ Götalandstågs tågvärdar rapporteras varje år. Men mörkertalet är stort, enligt Seko.

Christina Laage har arbetat som tågvärd i fyra år. Hon berättar att många av hennes kollegor blivit så vana vid att bli utsatta att man inte längre orkar anmäla händelser. Oftast handlar det om personer som inte vill betala sin tågbiljett eller drogpåverkade personer som agerar ut mot tågvärdarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.