Delar av taket i biblioteket på gymnasiet Mimers hus i Kungälv har rasat. Foto: Linus Olsson

Bibliotekstak har rasat – tre förda till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Taket i biblioteket i Mimers hus gymnasium i Kungälv har rasat in. Tre personer har förts till sjukhus.

Strax efter klockan tio på onsdagsförmiddagen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till biblioteket i Kungälv. Innertaket inne på biblioteket har rasat och totalt ska tre personer ha skadats.

– Som tur var skulle det precis öppna så det var inte många där, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen.

En person som såg händelsen säger till Kungälvs-Posten att en person höll på att dra upp jalusiet till biblioteket när olyckan inträffade.

– Det var en jävla smäll, men hon hann backa undan. Jag sprang dit och lyfte på bråten, men det var ingen som hamnat under. Det var någon där som städade men jag tror inte att hon var skadad, mer än att hon kanske fick något på armen, säger personen.

I samma byggnad ligger en gymnasieskola, men initiala uppgifter tyder på att det är anställda på biblioteket som var inblandade i olyckan.

Lindriga skador

En av dem som fick taket över sig ska ha fått lindriga skador och behövde inte följa med till sjukhus. De andra två lämnade platsen i ambulans konstaterades också ha fått lindriga skador efter kontroll på sjukhus.

Hur taket kunde rasa var på tisdageftermiddagen inte känt. Det pågick inget arbete med lokalerna. Byggnaden är drygt tio år gammal och ägs av ett privatägt fastighetsbolag.

– Det känns så klart inte alls bra att vi har en byggnad med skolverksamhet och biblioteksverksamhet, där allmänheten vistas där taket har rasat, det känns inte alls bra, säger Madeleine Nilsson, kommunikatör på Kungälvs kommun.

Skolan behövde inte evakueras men på eftermiddagen hölls ett möte för alla anställda som är berördes av händelsen

– Vi kommer erbjuda stöd i form av psykolog, till dem som behöver, vi erbjuder individuellt stöd om behovet finns, säger Madeleine Nilsson.

Rubriceras som arbetsplatsolycka

Räddningstjänsten spärrade av platsen och har nu lämnat över ärendet till fastighetsägaren. Polisen rubricerar händelsen som arbetsplatsolycka.

– Det blir en utredning om vad som har orsakat detta, säger Jenny Widén.

Biblioteket fick stänga ner på grund av takraset. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.