Titta, men inspireras bara och köp inte alltid nytt. Foto: TT/Hasse Holmberg

Högskolan ska få storkonsumenter att tänka först och handla sen

Publicerad

Garderoben är välfylld, men ändå köps det ofta mer. Känns det igen? Nu ska tio tjejer peppas att göra annorlunda.

Vår klädkonsumtion har de senaste decennierna ökat stort. En stor belastning för miljön. Via högskolan i Borås har ett nytt projekt startats: ”Fact movement”. Tio tjejer ska få hjälp till en mer hållbar inställning till kläder och sin garderob och förhoppningsvis inspirera andra.

– Man älskar mode, men kan inte konsumera i den grad som man gör. Så vad gör man då? frågar sig Gudrun Bonér som är projektledare för projektet och fortsätter att berätta att allt är tillåtet utom att köpa nytt.

”Vill nå privatpersoner”

– Man får köpa second hand, byta med kompisar, använda sig av olika tjänster som att laga kläder eller om man kan gärna själv förstås.

Första hemläxan som deltagarna får är att rensa garderoben. Sedan kommer de en gång i månaden att samlas i Borås för att delta i olika workshoppar och föreläsningar med proffs och kreatörer. Där ska de inspireras till att tänka nytt utan att för den skull köpa nytt.

– Många projekt har tidigare vänt sig till företag och få dessa att bli mer miljömedvetna. Nu vill vi nå privatpersoner istället och försöka skapa en nationell och hållbar moderörelse, säger Gudrun Bonér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.