Känns tryggt att ha en utbildning, det öppnar fler dörrar, säger studenten Tara Fouladi. Foto: Alice Rydsund Jones

Arbetslösheten bland unga minskar i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland unga män och kvinnor minskar i Västra Götaland. Mest minskar den bland unga kvinnor som i allt större utsträckning än männen nu väljer att studera vidare. Tara Foualdi tog studenten förra året och bestämde sig tidigt för att studera vidare.

Tara Fouladi är 20 år gammal och har precis flyttat från Göteborg för att studera praktisk film på Stockholms filmskola. För Tara var det viktigt att börja studera så fort som möjligt för att ha gott om tid för att komma in på arbetsmarknaden. 

– Det har alltid varit viktigt för mig att fortsätta studera efter gymnasiet. Det har nog med mina föräldrars mentalitet att göra, att det är viktigt för dem att jag vidareutbildar mig. Det känns också tryggt att studera och öppnar fler dörrar, säger hon. 

Viktigare med examen

Ungdomsarbetslösheten har under de senaste åren minskat i Västra Götaland. Jämför man augusti 2017 med samma period 2018 är minskningen 2,9 procent. Arbetslösheten bland kvinnor i åldern 18 till 24 år var under samma period 5,9 procent och siffran för männen 8,4 procent.

Att arbetslösheten minskar totalt och att fler väljer att läsa vidare är enligt Arbetsförmedlingen en följd av en god konjunktur och att det blivit viktigare för elever att ta sin examen.

– Arbetsmarknaden i Sverige är kvalificerad och ett grundkrav för att få ett jobb är oftast att ha minst en gymnasieutbildning. Det säkerställer att man bland annat kan kommunicera väl i tal och skrift, säger Sarah Nilsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. 

Hårdare press på kvinnor

Att kvinnor i högre utsträckning än män väljer att studera vidare handlar enligt arbetsmarknadsanalytikern om att kvinnor historiskt sett har haft en sämre position på arbetsmarknaden och att det kan innebära att man i högre utsträckning uppmuntrar kvinnor att studera vidare. En teori som studenten Tara Fouldi håller med om. 

– Min gissning är att vi tjejer växer upp med att vi ska prestera bra inom vissa grejer. I grundskolan och gymnasiet var det oftast tjejerna som satsade stenhårt. Tyvärr kan jag också tänka mig att tjejer behöver lite fler meriter på arbetsmarknaden än män, säger hon.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag vet inte riktigt vad jag kommer att göra i framtiden. Men jag tror att jag kommer att studera vidare, jag har inte lärt mig allt jag vill lära mig ännu, säger Tara Fouladi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.