Nöjesparken Liseberg håller Evert Taubes Värld stängd. Foto: TT

Taube-klenoderna kan hamna i Stockholm

Publicerad

Samlingen som ingick i utställningen Evert Taubes värld på Liseberg ska säljas. Men var klenoderna efter nationalskalden hamnar väcker känslor hos Taubesällskapet Västanvind efter att Liseberg fått anbud från Stockholm.
– Vi vill ha kvar en så stor kulturskatt här i Göteborg, säger Ulla Sjöstedt Smedlund, ordförande i Västanvind.

Det var för ett år sedan som Liseberg beslutade att temporärt stänga Evert Taubes värld efter vikande besökssiffror. I december förra året blev beslutet permanent och senare blev det också klart att Håkan Hellströms utställning Klubbland skulle ta över lokalerna. Taube-samlingen som köptes in 2008 av Göteborgs stad från dödsboet ligger nu nedpackad i lådor i väntan på en köpare.

Intressenter från Stockholm

På Taubesällskapet Västanvind är man oroliga över att utställning kommer försvinna från Göteborg efter att de fått indikationer på att privata intressenter från Stockholm kontaktat Liseberg, vilket GT var först med att berätta.

– Vi har inget emot Håkan Hellström som vi gillar, men det borde finnas plats för båda i Göteborg. Stockholm har redan så mycket kultur att visa och vi vill även fortsättningsvis kunna visa en så stor kulturskatt här, säger Ulla Sjöstedt Smedlund, ordförande i Västanvind.

Köptes dyrt – säljs billigt

En annan fråga som Västanvind både lyft med Göteborg stad och Liseberg är priset på samlingen. Mellan fyra till fem miljoner ska samlingen kosta vid en försäljning. En liten summa med tanke på att den köptes in för dryga 25 miljoner kronor när det begav sig. Sammanlagt har Liseberg satsat 125 miljoner kronor på museet.  

– Jag tror inte göteborgarna är medvetna om hur mycket skattemedel som det handlar om, säger Sjöstedt Smedlund.

Inget beslutat

En annan oro är att samlingen ska hamna i händerna på en privatperson som styckar upp och säljer kulturskatten. Men Lisebergs vice vd Thomas Sjöstrand menar att det ännu inte är bestämt var samlingen kommer att hamna. Frågan om vem som ska få köpa Taube-klenoderna bordlades till den 26 juni under Lisebergs styrelsemöte tidigare i veckan. 

– Inget beslut är fattat och vi har full förståelse för att man vill ha kvar samlingen i Göteborg med omnejd, säger Sjöstrand.

Även om de inte kan lova att samlingen stannar i Göteborg så menar de att de har högt ställda krav på en eventuell köpare. 

– Vår ambition är att den ska hållas ihop och visas publikt. Men om den bara står magasinerad i lådor här i Göteborg är inte heller en bra lösning, säger Sjöstrand.

Hur ser du på att samlingen säljs för en femtedel av vad den köptes för? 

– Prislappen är inte det viktigaste utan det viktigaste är den som köper samlingen så att den inte börjar styckas upp.

Söker efter finansiär

Taubesällskapet som var med i uppstarten av Evert Taube värld står bakom att samlingen hålls samman och visas någonstans i Sverige. Men deras kollegor i Västanvind jobbar för fullt med att få fram någon som kan se till att samlingen stannar i Göteborgsområdet.

– Vi försöker titta på om det finns möjlighet och få in pengar till det. För kommunen gör ju ingenting, det har inte blivit någon träff med dem trots att vi har kontaktat dem, säger Ulla Sjöstedt Smedlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Håkan Hellström

Mer i ämnet