Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland. Foto: TT/Västra götalandsregionen

TBE sprider sig västerut: ”Ser ut att bli ett nytt toppår”

Uppdaterad
Publicerad

TBE-smittan sprider sig i landet, framförallt västerut. 52 fall har hittills registrerats.

– Det ser ut att bli ett nytt toppår,  säger Peter Nolskog smittskyddsläkare Västra götaland. 

Än är fästingsäsongen inte över. Smittskyddsenheten i Västra götaland får fortsatt in rapporter om personer som insjuknar i TBE.

– I just september har TBE sin kulmen, men fästingar är aktiva och söker en värd ända ner till sex plusgrader, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra götalandsregionen.

Hans prognos är att antalet TBE-fall i Västra götaland kommer att landa på mellan 70-80 smittade innan året är slut. I fjol registrerades 61 fall.

Hälften av fallen bor i Skaraborg

Än finns ingen färdig statistik över var de smittade befunnit sig då de blivit fästingbitna.

– Man blir rejält sjuk och många mår helt enkelt för dåligt för att kunna svara på frågan var de befunnit sig, säger Peter Nolskog.

Det man vet är att hälften av de som insjuknat är bosatta i Skaraborg och övriga i göteborgstrakten och längs kusten norrut. Något som förbryllar är att det finns helt vita fläckar på kartan.

Tjörn till exempel, där finns det inga rapporterade fall, medan Orust har flera fall.  Inte heller i Strömstad kommun finns det några fall, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra götalandsregionen.

Nu fler än i Stockholm

Jämför man sommarmånaderna juni – augusti så har Västra Götaland haft fler fall av TBE jämfört med Stockholm som länge varit ett riskområde.

– Det brukar inte alls vara så, Stockholm brukar stå för det stora antalet, säger Marika Hjertqvist epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

En möjlig förklaring till de ökande antalet fallen i Västra götaland kan vara att färre är vaccinerade.

– I det området har man troligen lägre vaccinationstäckning än där infektionen har förekommit en längre tid tillbaka, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Detta är TBE

TBE (tick borne encephalitis) yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och ibland kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar och i sällsynta fall förlamningar. Dödsfall kan förekomma men är mycket sällsynta. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett. Till skillnad från borrelia är det möjligt att vaccinera sig mot TBE.

Källa: Folkhälsomyndigheten/Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.