Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mer än hälften av tjejerna i åttonde klass i Töreboda ville delta i teknikveckan. Foto: SVT

Succé för teknikvecka för tjejer i Töreboda – fick dubbla antalet platser

Uppdaterad
Publicerad

Trots att sommarlovet börjat så var det inga problem för Töreboda centralskola att fylla platserna när Camp Marie Curie drog igång den här veckan. Mer än varannan tjej i åttan ville vara med och lära sig byta däck, svetsa, bygga kameror och mycket mer.

– Jag känner mig mer bekväm när det bara är tjejer med faktiskt, säger Julia Baumgartner som är elev på skolan.

Se tjejerna svetsa och hör mer om projektet i klippet ovan.

Syftet med projektet, som pågår hela veckan, är att få tjejerna att i högre grad söka sig till teknikgymnasiet. Därför är det endast tjejer i årskurs åtta, som alltså inte sökt till gymnasiet ännu, som får delta. Det hindrade dock inte platserna från att fyllas direkt.

– Egentligen hade vi bara tio platser men vi fick arton sökanden, säger Terese Fahlgren Wallskog som är tekniklärare på skolan och initiativtagare till Camp Marie Curie.

Eftersom de inte ville att någon skulle missa allt det roliga så blev det till att utöka antalet platser. På schemat står bland annat att lära sig byta däck, bygga en egen sockervaddsmaskin, lära sig svetsa, tillverka en egen kamera och ett studiebesök i Göteborg där man ska hinna med både Chalmers och Liseberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer