Den misstänkte 32-åringen passerade tingsrättens säkerhetskontroller. Foto: SVT

Terroristdömd mister assistentstöd

Publicerad

Den 32-årige man från Göteborg som dömdes till livstids fängelse för terroristbrott i december kommer att mista sitt assistentstöd om domen står sig hovrätten. – En person som sitter i fängelse, har ingen rätt till assistentstöd, säger Monica Svanholm, områdeschef på Försäkringskassan.

32-åringen, som sitter i rullstol efter en skottskada i huvudet, har i dag rätt till assistentstöd på 22,7 timmar per dygn, vilket under förra året motsvarade drygt 190 000 kronor i månaden.

Enligt läkarintygen som presenterats i tingsrätten framgår att 32-åringen har blivit skjuten i huvudet i Turkiet under hösten 2013 och att han sedan dess är svårt hjärnskadad. 

Terrordömda göteborgare

Brottet som han är dömd för, att ha medverkat i att skära halsen av två män, ska enligt åklagaren ha ägt rum våren 2013. 32-åringes försvarare hävdar att det inte är bevisat att 32-åringen är skyldig och menar också att 32-åringen både är för sjuk för att ställas inför rätta och för att avtjäna ett eventuellt straff i fängelse. 

”Kriminalvården är ansvarig”

Domen är överklagad och det väntas bli en ny rättegång i hovrätten i månadsskiftet januari/februari. Om hans döms till fängelse även där kommer han att förlora sin rätt till assistentstöd. 

– Enligt reglerna är det då Kriminalvården som är ansvarig för att ta hand om hans vård, säger Monica Svanholm på Försäkringskassan. 

I väntan på förhandlingarna i hovrätten sitter 32-åringen häktad, precis som den 30-årige man som dömdes för samma brott. Inte heller i häktet finns rätt till assistentstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet