Foto: SVT

Textilföretag vill tillverka sjukvårdsutrustning: ”Fint att bidra”

Publicerad

Behovet av skyddsutrustning är stort i coronapandemin. Nu har 27 svenska textilföretag anmält till branschorganisationen Teko att de vill hjälpa till med att tillverka sjukvårdsutrustning.

– Det skulle kännas väldigt fint att bidra, säger Mats Lundgren, vd för FOV Fabrics i Borås.

Maskinerna dånar på fabriken i Borås. Här tillverkas olika slags högteknologiska tyger. FOV Fabrics i Borås är ett av företagen som anmält intresse till Teko om att bidra till tillverkning av sjukvårdsutrustning.

Teko håller sedan i samordningen med myndigheter. En del företag har kanske maskiner, andra sömmerskor och andra tyg.

Coronaviruset i Västsverige
Cecilia Tall. Foto: TEKO

– När myndigheterna visar på att det finns ett behov av textila produkter så kommer vi att se till så att de företag som kan jobba ihop i det här och får möjligheten att göra det, säger Cecilia Tall, generalsekreterare på Teko.

Hur har intresset sett ut?

– Intresset finns säkert, men de har haft svårt att samordna de verkliga behoven. Vi har inte kunnat få en tydlig bild av vad det verkliga behovet är på en nationell nivå. Det man skulle önska är en större samordning. Det finns kapacitet att göra hyfsat mycket produkter i Sverige, men då måste vi också ha en beställning, säger Cecilia Tall.

Hon ser en risk i att företag om de inte får beställningar från Sverige istället producerar mer för andra länder.

– De vill ju gärna producera för svenska behov, men om vi inte talar om vilka behov vi har, då måste de också se till så att de kan behålla sin personal, säger hon.

”Framtiden är väldigt osäker”

FOV Fabrics har 85 anställda. Ännu har företaget inte behövt permittera eller varsla några anställda på grund av corona. Men krisen gör att fabriken snart kan få problem med leveranser av till exempel garn.

– Framtiden är väldigt osäker. Just nu stänger både leverantörer och kunder. Så det kommer att påverka oss mer och mer framöver, säger Mats Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet