Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Susanne Eriksson, projektledare för WargoTex på Wargön Innovation berättar i klippet ovan om hur textilsorteringen gick till. Foto: SVT

Textilprojekt för att skona miljön

Uppdaterad
Publicerad

Det slängs dagligen flera hundra ton textilier i Sverige ner i hushållssoporna som i sin tur bränns. På Wargön Innovation jobbar de med att hitta sätt att kunna återbruka dessa textilier – istället för att bränna upp dem.

Projektet som heter WargoTex går ut på att hitta nya sätt att återbruka gamla textilier. Det kan bland annat handla om att återbruka gamla kläder till fiberdukar, isolering eller sjukhuskläder. Textilierna samlas in genom ideell secondhand och skickas till Wargöns anläggning i Vänersborg.

– Vi vill utveckla hur man använder textilråvara. Det är otroligt mycket som går till förbränning i dag, säger Susanne Eriksson, projektledare för WargoTex.

70 procent exporteras

Projektet har pågått sedan 2018 och i nuläget går 25 procent av de kläder som samlats in till återbruk i Sverige, 5 procent bränns och de resterande 70 procent exporteras utomlands.

I klippet ovan får du hänga med in i Wargöns anläggning för att se hur klädsorteringen går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer