Tidig getinginvasion i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

De brukar komma på allvar först i månadsskiftet juli-augusti. Men i år låter de inte vänta på sig. Getingarna är extremt tidiga i Västsverige i år.

– Det började redan förra veckan och nu ökar det bara, säger Håkan Ekhäll på Anticimex till P4 Skaraborg.

Enligt Håkan Ekhäll på Anticimex är getingarna tidigare och fler än i fjol. När P4 Skraborg träffar honom sprejar han insektsmedel mot en getingbilla i ett uthus i Fagersanna mellan Tibro och Karslborg. Snart ligger billan i en plastpåse och uppdraget är slutfört.

– Det här är 25:e stället som jag varit på i dag. Som mest har det varit åtta getingbon på ett hus, säger han till radion.

Extremt tidiga

Gynnsamam väderförhållanden har gjort att getingarna börjat bygga sina bon tidigt. Normalt sett brukar Anticimex ha som mest att göra runt vecka 29 och vecka 30, men i år är getingarna tidiga.

– Dom är extremt tidiga i år. Det började redan förra veckan och nu ökar det bara, säger Håkan Ekhäll.

Riskfyllt ta bort getingbo

För den som vill ta bort ett getingbo själv rekommenderas skyddskläder, skyddshandskar och en bislöja över huvudet. Det är enklare att ta bort ett bo på vårkanten när de är små och kan dammsugas bort. Senare på säsongen kan det vara riskfyllt att ta bort ett getingbo själv.

Tips och råd för att slippa getingstick

  • Ta bort getingbon tidigt på våren och helst kvällstid då getingarna är inne i boet och håller sig lugnare än på dagen.
  • Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.
  • Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus.
  • Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från där ni håller till.
  • Undvik söta eller starka parfymer.
  • Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
  • Gå inte barfota utomhus.
  • Bär inte kläder i starka färger och undvik gult och andra ljusa mönster.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.