Gubbar under klubban i Skåne. Foto: Janerik Henriksson / TT

Tidig skörd ger dyra jordgubbar

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kunde du köpa en liter jordgubbar för 14 kronor. Men till midsommar får du vara beredd att betala betydligt mer.

Det kommer att råda brist på jordgubbar till midsommarhelgen, enligt Bärfrämjandet.

Den varma inledningen av juni, som bjöd på 25-28 grader och sol, fick blomningen att fullkomligt explodera.

– Den stora skörden som skulle kommit till midsommar plockades av tidigare, säger Anders Hagberg vid Bärfrämjandet, som själv odlar jordgubbar utanför Karlstad.

Idealt är ju förstås att den rikliga skörden prickar in midsommarveckan, då många av oss gillar att frossa i jordgubbar. Men just denna veckan har det istället uppstått ett glapp i odlingen på många platser:

– Odlare har redan börjat plocka av de senare sorterna och av dem finns det inte lika mycket bär, säger Anders Hagberg.

Höga priser att vänta

Innan midsommar var tillgången så stor att vissa odlare valde att sluta plocka eftersom det inte lönade sig. Priset för en liter dumpades till 14 kronor.

Den här veckan har däremot priserna smugit sig uppåt:

– Jag tippar på att priset kommer att vara runt 45-55 kronor per liter. Så såg det ut förra året då det också var brist, säger Anders Hagberg vid Bärfrämjandet.

Importering av bär för att säkra tillgången till helgen har redan börjat. Hittar man svenska jordgubbar för runt 20 kronor litern så bör man som konsument bli misstänksam:

– Ja, eftersom det är så ont om bären. Antingen har då utländska bär förpackats om eller så är det dåliga bär, menar Anders Hagberg.

Hur det ser ut med tillgången på jordgubbar under resten av sommaren är för tidigt att säga:

– Det beror helt på hur vädret blir framöver. Det finns en del odlare som kan ha bär ända in i oktober, säger Anders Hagberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer