Delsjön, Trädgårdsföreningen och Slottskogen är några av de platser som omfattas av det nya vistelseförbudet. Foto: Anders Wejrot / TT, Adam Ihse / TT

Tillträde till populära platser i Göteborg kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad har röstat igenom en föreskrift som innebär att vistelseförbud till Göteborgs offentliga parker och badplatser kan gälla. Totalt är det 18 platser som kan förbjudas om kommunstyrelsen befarar att smittan sprids på platsen.

Regeringen beslutade den 4 mars att ge kommuner möjligheten att utfärda föreskrifter om förbud att vistas på vissa offentliga platser, en åtgärd för att minska smittspridningen. Göteborg stads kommunfullmäktige röstade under torsdagen igenom kommunstyrelsens förslag att 18 platser i Göteborg nu kan omfattas av vistelseförbudet.

I kommunstyrelsen rådde konsensus över förslaget, men ordförande Axel Josefson (M) menar att besluten om att förbjuda vistelse inte kommer tas lättvindigt.

”Allvarlig inskränkning”

– Det är en allvarlig inskränkning i göteborgarnas frihet och det finns villkor som måste uppfyllas för att det ska gå att fatta beslut om förbud, säger kommunstyrelsen ordförande.

Kommunstyrelsen kan inte själv fatta beslutet, utan måste först konsultera smittskydd om situationen. Med åtgärden hoppas kommunen kunna minska smittspridningen som kan ske på offentliga platser under högtider och varma dagar. Det är fem parker, sju badplatser och elva lek- och aktivitetsytor.

Förbereder för helgdagar

För kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson var det viktigt att förordningen fanns på plats innan Valborgshelgen. Men Josefson betonar att vistelseförbudet är ett komplement till kampen mot viruset som kommer användas sparsamt.

Var ska göteborgarna ta vägen om vistelseförbud kommer gälla? 

– Jag har full förståelse för att det kan bli besvärligt, men vistelseförbudet bygger helt och hållet på hur pandemin utvecklar sig och hur smittläget är i Göteborg. 

– Man söka sig till platser där det inte är så stor smittspridning.   

Förordningen om vistelseförbud gäller längst till och med den 30 september 2021.

SVT:s reporter reder ut hur motivationen påverkas när restriktionerna förlängs – hur länge orkar vi ”hålla i”?

På dessa platser kan vistelseförbudet komma att gälla:

Parker (april-september):

Slottsskogen

Trädgårdsföreningen

Bältesspännarparken

Kungsparken

Vasaparken

Badplatser (april-september):

Askimsbadet

Näset

Hovås

Bergsjöbadet

Sillvik

Delsjöbadet

Härlanda tjärn

Lekplats- och aktivitetsytor (mars-september):

Naturlekplatsen i Slottsskogen

Lekplatsen i Färjenäsparken

Lekplatsen i Trädgårdsföreningen

Plikta

Hammarkullens parklek

Positivparken

Bygglekplatsen

Actionpark

Jubileumsparken

Plaskdammen i Majorna (1 juni-31 augusti)

Vattenlek Månadsparken (15 maj-15 september)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.