Peter Carlsson är vd på ett företag i Svenljunga som i dessa coronatider går som tåget. Man tillverkar nämligen andningsskydd.. Foto: PRIVAT

Tillverkare av andningsskydd kör så det ryker

Uppdaterad
Publicerad
– Det är helt crazy och vi kör för fullt!
Det berättar Peter Carlsson, vd för ACE Protection i Svenljunga som tillverkar andningsskydd.
Företaget har aldrig tidigare fått in så många beställningar som nu.

När Nyheter Väst ber om en eller två minuter av hans tid säger han snabbt att det får bli en minut i så fall. Han låter lätt andfådd.

– Vi producerar så mycket det bara går. Dygnets timmar räcker inte till. Behovet av andningsskydd är oändligt nu, i hela världen, så det är bara att köra för fullt och sedan prioritera olika beställningar, säger han.

Högtryck

Företaget tillverkar alltså andningsskydd, vilket ger ett bättre skydd än de tunna munskydd som till exempel tandläkare använder. Sedan pandemin började har maskinerna gått för högtryck.

– Ja, vi använder hundra procent av vår produktionskapacitet nu, och önskar vi hade mer. Det är treskift som gäller. Enda gången maskinerna står still är fredag natt och lördag natt – och då bara för att vi utbildar mer personal, berättar Peter Carlsson.

Ett normalår producerar företaget cirka åtta miljoner andningsskydd, en siffra som nu ökat med uppåt sjuttio procent.

– Vi levererar över hela världen, och nu är det mycket till Europa. Vi försöker fördela så att alla länder får en viss del. Vi tar hänsyn till att vi har kunder som köper även när det inte är pandemi, och vi försöker leverera till svensk och tysk sjukvård så mycket som möjligt, säger Peter Carlsson.

Många beställningar

Enligt honom är behovet oändligt stort.

– Vi hade mycket att göra under till exempel svininfluensan också, men den här gången är trycket på försäljningsorganisationen otroligt mycket större. Det är extremt, säger han.

Det betyder inte att han hoppas att smittspridningen fortsätter.

– Nej, jag hoppas den tar slut! För vad som händer efter en pandemi är att många länder som inte haft så god beredskap innan kommer att bygga upp en sådan. Vi har redan order för flera år. Det gäller både USA och Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet