Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hit till Floby i Falköpings kommun tar sig människor från Skövde, Lidköping och till och med Göteborg för att få vaccin mot covid-19. Foto: SVT

Tiotusentals har åkt till Floby för att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla orten Floby, mellan Herrljunga och Falköping, verkar ha blivit ett slags vaccinationscentrum i Västra Götaland.
Sedan den gamla vårdcentralen öppnade för vaccineringar i mitten av maj har närmare 25 000 personer från hela regionen tagit sig till Floby för att vaccineras mot covid-19.

I klippet ovan möter du verksamhetschefen Elisabeth Olsson och några av de som tagit sig till Floby för att få vaccin.

Sedan vaccinationskliniken startade i mitten av maj har upp till 1 200 personer om dagen vaccinerats i den gamla vårdcentralen mitt i Floby, vilket P4 Skaraborg var först med att berätta. Det är nästan lika många som invånarantalet på orten.

– På fyra-fem vaccinatörer är det nästan maximalt vad man klarar av, för man ska blanda medicinen och man ska ge den. Och man ska hålla gott avstånd mellan alla, säger Elisabeth Olsson som är sjuksköterska och verksamhetschef för vaccinationskliniken i Floby.

Vaccinfördelning

För att få ihop personalstyrkan har Elisabeth Olsson och hennes kollegor bland annat rekryterat pensionerade sjuksköterskor och läkare, de flesta av dem från närområdet.

Att så många doser hamnat i just Floby handlar enligt Elisabeth dels om deras kapacitet och dels det stora upptagningsområdet.

– Det var viktigt för regionen att få en distribuering av vaccinet geografiskt så att alla har närhet till att få vaccin, säger hon.

Om Floby är den vaccinationsklinik som utfört flest vaccinationer i regionen går dock inte att bekräfta. Enligt Västra Götalandsregionens presstjänst för man inte statistik på antalet utförda vaccinationer per mottagning.

77 procent av invånarna i Västra Götaland har nu fått minst en dos vaccin. Hälften, 50 procent, har fått två doser. 

Totalt: 1 748 881 doser.

Siffrorna uppdaterades den 12 augusti och gäller till och med vecka 31 2021.


Källor: Folkhälsomyndigheten, VGR Data och Analys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet