Området misstänktes innehålla miljögifter. Därför spärrade Borås stad av skogspartiet för ett par veckor sedan. Foto: SVT

Tiotusentals ton miljögifter i bortglömd skogsdepå

Uppdaterad
Publicerad

Enorma mängder miljögifter har påträffats i en så kallad slamlagun i Borås. Upptäckten gjordes då Borås stad inventerade marken vid det avvecklade reningsverket i Gässlösa.

– Det har antagligen läckt ut en del gifter i grund- och ytvattnet hittills och det viktigaste nu är att vi utreder spridningsrisken framåt. Och hur ämnena fungerar när de sprids, säger Elisabeth Eickhoff, markchef vid Borås stad.

När det gjordes markundersökningar vid det avvecklade Gässlösa reningsverk i Borås hittades en äldre skogsdepå, en så kallad slamlagun, där avfall från reningsverket tros ha dumpats under 40- och 50-talet. Misstankar fattades fort om att området kunde innehålla miljögifter och därför spärrade Borås stad av skogspartiet.

Klimat

I måndags kom så resultatet av markproverna. Det visade sig att det kan handla om så mycket som 10 000-tals ton föroreningar som döljer sig under ytan av 5 000 kvadratmeter mossmark. Och det rör sig främst om tungmetaller som zink, men också oljekolväten och dioxiner.

Området spärras av

I övrigt ska det inte vara någon fara för allmänheten att vistas i området, där det nu har konstaterats att det finns en hel del farliga miljögifter.

– Man ska inte gå ut i det blöta och så länge man inte får i sig vätska från platsen så är det ingen fara, så ser rekommendationen ut i dagsläget. Vi ska sätta upp permanenta avspärrningar, staket, på måndag för att hålla människor och djur borta.

Vem bär ansvaret för giftgropen?

– Det här är en historisk rest från vår textilepok, på gott och ont, ansvarsfrågan återstår att utreda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet