Roger Janson på Havets hus förklarar vad du kan hitta nere i de svenska havsdjupen. Foto: Wikimedia Commons/SVT

Titta, Brugden är inte ensam – här är tre andra havsbjässar som hittats i svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

I september letade sig världens näst största hajart in i Göteborgs skärgård och fastnade i närheten av skärgårdsidyllen Styrsö. Men brugden är långt ifrån ensam bland havsbestar i våra svenska vatten. Här är tre andra djur som mellan varven dyker upp på västkusten.

Brugden fångades på film, och klippet på havsbesten fick tusentals svenskar att engagera sig.

Roger Jansson är en fena på fisk och jobbar till vardags på Havets hus i Lysekil. Han är inte förvånad över det stora intresset för hajen.

– Det som finns under ytan har man ju väldigt lite koll på egentligen. När det dyker upp ett sådant här spektakulärt djur så är det klart att det får utrymme, säger han.

Ovanliga djur kommer bli vanligare

Det finns ingen forskning som visar på det, men Roger Jansson upplever att tropiska djur som irrat sig in i Sverige blir en allt vanligare företeelse.

– Jag har jobbat med det här i 25 år och tycker definitivt att rapporterna om ovanliga djur har ökat. Vi vet också att vi kommer få andra djur i våra hav när värmen ökar lite grann, säger han.

Se Roger Jansson lista svenska havsbestar i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.