Tjuvfiske av kräftor ökar: ”Bra betalt”

Publicerad

Tjuvfisket av kräftor i Vättern har eskalerat sedan förra året, och priserna är höga på svarta marknaden. Nu tar polisen krafttag mot problemet.

Vättern är den enda sjö där sötvattenkräftor får fiskas helt utan tillstånd varje helg i några veckor, med start fredagen den 10 augusti fram till den 9 september. Då vallfärdar folk från hela landet för fångsten och upplevelsen.

Men det illegala fisket har ökat sedan i fjol, enligt polisen som dock inte vet hur stora volymer det rör sig om.

– Både vi och länsstyrelsen har fått till oss det. Det larmas av både privatpersoner och yrkesfiskare på Vättern, säger Monica Bergstöm, presstalesperson vid polisregion Öst.

Fiskare har blivit av med både utrustning och fångsten i burarna med anledning av att kräftorna är efterfrågade på svarta marknaden.

– Det är säsong och är ganska bra betalt. Man kan se försäljning via olika hemsidor och det går också säkert att köpa på en parkeringsplats billigt, säger Monica Bergström.

Nu kommer polisen sätta in extra kontroller till sjöss och land samt hoppas få in tips från allmänheten.

– Vi är väldigt tacksamma om man ringer 11414 om man ser något misstänkt, säger Monica Bergström.

Lagligt fiskas det över 100 ton kräftor i Vättern varje år.

Insatser för att stävja tjuvfisket

Visa

Med anledning av att årets kräftfiskesäsong nu drar igång ökar polisen bevakningen för att stävja tjuvfisket.

Insatsen sker i samarbete mellan polisregion Öst, sjöpolisen polisregion Väst, länsstyrelserna i Östergötland och Jönköping samt Skatteverket.

Polisen vill gärna ha in tips och iakttagelser om tjuvfiske, olaglig fiskeutrustning och misstänkta tjuvfiskare inom de aktuella länen – gärna med beskrivning av bilar eller registreringsnummer.

Tips lämnas till polisen via telefonnummer 11414.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer