Foto: SVT

Misstänktes för drogfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Robban Ramstedt testades positivt för amfetamin under ett stickprovskontroll från polisen – efter att ha tagit Craze.

I ett försök att bli mer pigg och få mer energi på löpbandet under sina träningspass köpte Robban Ramstedt Craze – det prisvinnande kosttillskottet som ska öka användarens prestation.

En dag när han var på väg hem från butiken stoppades han av polisen för stickprovskontroll. Han fick lämna ett urinprov, som gav ett svar han inte var beredd på:

Kosttillskottet Craze

– Polisen sa att det blev fullt utslag på amfetamin och metamfetamin. Jag tar ju inte knark så jag bad om att få göra testet igen, säger han.

Men det andra testet bekräftade det första, och polisen åkte med honom hem för att göra en husrannsaken.

– Det var hemma hos mig som jag kom på att det måste varit den där burken Craze som jag tog i morse. Jag visade den till dem men de brydde sig inte och sa att jag ansvarar vad jag stoppar i mig.

Polisen inledde en förundersökning om brott. Robban Ramstedt var nu misstänkt för narkotikainnehav och drogfylleri. Polisen hotade med att dra in hans körkort, men lät honom ha kvar det tillsvidare.

– Jag satt sedan hemma och läste på om Craze ifall jag behövde ha information inför rättegången.

När Robban Ramstedt köpte Craze visste han inget om den amfetaminbesläktade och dopningsklassade substansen som Västnytt avslöjade i våras. Han hade kollat på flera hemsidor som sålde produkten och där stod det ingenting om substansen.

– Då tänkte jag att det måste vara grönt. Det säljs ju helt lagligt.

Efter avslöjandet ringde han upp en av återförsäljarna.

– Jag frågade var det var för skit de sålde. Men de försvarade produkten och sa att substansen är samma som när man gör amfetamin, men att reseten av delarna saknades.

Efter mötet med polisen gick Robban Ramstedt varje dag till brevlådan för att se ifall han fått ett besked om rättegång eller indraget körkort. Efter en månad kom ett brev.

– Jag hade ångest när jag öppnade det. Men när det stod att förundersökningen lades ner för att det inte gick att styrka brott blev jag lättad.  Det var den värsta månaden i mitt liv.

Tar du fortfarande den typen av kostillskott?

– Nej nej, aldrig mer. Jag litar inte på sånt längre. Det är inte kul att bli misstänkt för drogfylla.

SVT Västnytt har granskat kostillskottet Craze. Hela vår rapportering om Crace hittar du genom att klicka här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kosttillskottet Craze

Mer i ämnet