Tog upp liftare – döms för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

När han skulle köra från Berlin till Göteborg erbjöd han några andra skjuts. Nu har 21-årige Jesper Johansson Jungermark dömts till 30 dagars fängelse i Danmark för människosmuggling.

Jesper Johansson Jungermark var och hälsade på sin flickvän i Berlin i höstas. Han hade varit på Europaturné med sitt band och avslutade med att stanna i Tyskland. När det var dags att åka hem till Göteborg ville han både dela tiden och kostnaderna med någon.

– Med hjälp av min flickvän och en app som heter blablacar, så hittade jag några människor som ville resa med mig, säger han. 

Kontrollerade id-handlingar

Fyra personer hade hört av sig och ville åka med. Jesper kontrollerade id-handlingar och pass på de två som han trodde var tyskar och två danskar innan han körde. Men vid danska gränsen blev det problem. En av passagerarna sa sig längre inte har något pass och visade sig sen vara från Iran.

– Han pratade inte lika flytande engelska som jag och först trodde jag att han hade missförstått vad gränspolisen sa så jag förklarade att han behövde visa det han visade för mig innan vi åkte från Berlin.

Jesper berättar vidare hur han togs in till förhör och fick klart för sig att mannen inte hade kvar sitt pass och att det inte fanns något att visa.

30 dagars fängelse

I förra veckan dömdes Jesper Johansson Jungermark, som är ostraffad sen tidigare, till 30 dagars fängelse för människosmuggling och att betala närmare 100 000 i rättegångskostnader. De närmsta sex åren är han också bannlyst från Danmark. Eftersom han överklagat domen är han i väntan på en ny rättegång fortfarande på fri fot.

– Om jag någonsin kommer göra det här igen kommer jag vara mer grundlig. Men jag kommer aldrig döma människor utifrån hudfärg eller för att någon ser annorlunda ut.

Men tycker du inte att du varit naiv som plockade upp okända människor och körde så här?

– Jag skulle inte säga att jag var det eftersom jag kontrollerade pass och det var det som jag kände att jag behövde göra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.