Här tuffar tomtetåget på i Anten

Uppdaterad
Publicerad

Det är fjärde året som tågentusiasterna på AGJ, Anten-Gräfsnäs Järnväg, norr om Alingsås, ordnar en julinspirerad ångloksresa till Tomtebo. Totalt kommer 2700 passagerare få en känsla för hur det är att åka ånglok i juletid.

– Barnen tycker det här är helt otroligt. Men det gör vi som jobbar här också, säger Edwin Bohm, vagnansvarig AGJ.

Häng med på en tur med tomtetåget i klippet ovan.

Tåget tar ungefär 100 passagerare på varje tur, sju resor om dagen under två helger. Där är mestadels barnfamiljer som tar en chans att få åka tidsmaskin och se hur man färdades med ånglok för inte så länge sedan. Längst fram i loket står Hanna Jansson med sin dotter Linnea Nilsson och är lokförarelever.

– Det är ett väldigt roligt och charmigt jobb, och så får man en inblick i historien och man själv får uppleva lite av den och se utvecklingen av de gamla loken till de som går idag, säger Linnea Nilsson, blivande lokförare.

När tåget saktar frustar igång, tjuter ångvisslan stolt och ångan väller fram. Genom röken kör det gamla loket vidare och ett rytmiskt dunkande hörs när det försvinner bort i fjärran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.