Resterna av en kraftig smällare kunde efteråt hittas på platsen. Bilden på Jimmie Åkesson är från ett annat tillfälle. Foto: Mikael Fritzon/TT/Ur polisens förundersökning

Tonåring åtalas för smällare mot Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Torgmötet i Mariestad gick lugnt till. Men strax därefter exploderade något intill bilen som partiledaren Jimmie Åkesson färdades i. Nu åtalas en tonåring för ofredande.

Händelsen inträffade i maj i år efter att SD-ledaren hållit ett tal på torget i Mariestad inför EU-valet.

Enligt åtalet befann sig Åkesson i bilen med en medarbetare och två livvakter när en hög smäll hördes utanför. Den tekniska undersökningen visade att det var en kraftig smällare som kastats mot bilen och detonerat. Flera vittnen och en film fanns till händelsen.

Mariestad

Polisen skriver i förhörsprotokoll hur Jimmie Åkesson reagerade på smällen: ”Jimmie blev rädd och ryckte till. När bilen ryckte till och körde i väg i en väldans fart förstod han inte riktigt vad som hade hänt. Han blev rädd.”

Efter händelsen fortsatte Åkesson till ett nytt torgmöte i Laxå.

Den åtalade pojken, en tonåring, förnekar att han skulle vara skyldig, och har uppgett att någon på annan haft på sig liknande kläder på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mariestad

Mer i ämnet