Övervakningsbilder från Handelsbanken visar vad som tros vara gärningsmannen. Foto: Polisen

Tonåring inför rätta för brutalt knivöverfall på kvinna

Uppdaterad
Publicerad
Ett brutalt knivöverfall på en kvinna i Lindholmsallén i slutet av förra året får nu sitt rättsliga efterspel. I morgon inleds rättegången mot en 19-åring, vars dna hittades på knivfodralet. Han förnekar brott.

Det var natten den 8 december som en kvinna i 30-årsåldern attackerades bakifrån i Lindholmsallén. Gärningsmannen höll fast henne och högg henne upprepade gånger med kniv. Sammanlagt rör det sig om ett tjugotal stick- och skärskador varav ett var direkt livshotande.

– Det finns inget i utredningen som tyder på att de två kände varandra, säger kammaråklagare Kristin Stjernrup som åtalat mannen.

Svårutrett

I närheten hittades ett knivfodral, där polisen kunde säkra dna. Men sökningen gav ingenting. Personen fanns inte i polisens register, och utredningen såg ut att ha kommit till vägs ände.

Men i februari i år dna-topsades en 19-åring i Skaraborg, i samband med en brottsutredning där. Och den här gången blev det träff. Det ledde till att utredarna kunde kartlägga mannens rörelser vid brottstillfället och knyta ytterligare bevisning till honom.

Mer bevis

19-åringen nekar till överfallet, men medger att han varit i Göteborg vid den aktuella tiden.

– Hans kort användes två dagar för överfallet för att handla kläder som stämmer med gärningsmannens kläder. Och hans telefon kopplades upp på brottsplatsen vid tiden för gärningen, säger Kristin Stjernerup.

19-åringen hade också haft telefonkontakt med en kompis som köpt två moraknivar av den typ som användes vid överfallet. Den åtalade säger att han rört vid knivarna, något som han menar kan förklara dna-träffen på fodralet. Men polisen har även säkrat ytterligare digital bevisning, som chattkonversationer.

19-åringen är känd av polisen sedan tidigare och ingår i ett kriminellt gäng med kopplingar till Brödraskapet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer