En tonfisk hoppar. Foto: Richard WajeVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ovanligt stort tonfiskstim i Skagerak

Publicerad

När sportfiskaren Richard Waje var ute med båten i Skagerak hamnade han mitt i ett jättestort tonfiskstim. Han bedömde att det rörde sig om hundratals individer. ”Det är väldigt ovanligt”, säger han.

Det var i torsdags morse som Richard Waje var ute för att fiska lubb. När han hade passerat Måseskär vid sjutiden fick han syn på ett stort antal tonfiskar som hoppade kring båten.

Richard Waje bedömer att det rörde sig om hundratals fiskar. Vissa av dem var två–tre meter långa.

– Det första som slog mig var att det var delfiner som hoppade. Men när jag kom närmare och försökte fotografera dem såg jag att det var tonfisk. Då tyckte jag att det var väldigt spännande, säger han till SVT Nyheter.

Fisketrycket ökade

Blåfenad tonfisk leker i Medelhavet och rör sig norrut på hösten för att söka föda. Arten var ganska vanlig i Skagerak på 1960-talet, men sedan blev vattnet kallare och fisketrycket ökade – så att de försvann.

I Sverige är arten klassad som utrotningshotad och får inte fiskas. Men enligt Max Cardinale, fiskeriekolog på Sveriges lantbruksuniversitet, har beståndet i Nordostatlanten aldrig varit större sedan mätningarna startade på 1950-talet.

– De senaste åren har det blivit vanligare med observationer i Nordsjön. Det beror på att beståndet har ökat och att vattnet har blivit varmare, säger han.

Ovanligt med så många

Enligt Max Cardinale är det emellertid ganska ovanligt att man ser så många tonfiskar på en gång i Skagerak. Men att de hoppar kring båten är normalt beteende.

– Det är antagligen i samband med att de jagar föda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer