Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Stoppa fusk är nummer ett, sen kommer elevhälsan” säger studenten Tony Nilsson. Foto: Oscar Barragan/TT

Tony känner sig tvingad att skriva salstenta med 60 andra: ”För jävligt”

Publicerad

Trots restriktioner om att undvika kollektivtrafik och inte träffa andra än de som bor i samma hushåll, ska lärarstudenten Tony sätta sig i en sal med 60 andra personer för att skriva en tentamen på Göteborgs universitet.

– Det känns för jävligt, säger Tony Nilsson.

Tony berättar att när han skrev tenta sist i slutet på oktober var det närmare 200 studenter i salen, utöver tentavakter. Nu på måndag är det dags igen men nu med 60 studeter. 

– Det gick inte att hålla avstånd, det fanns inga fysiska barriärer. Och där sitter man i fyra timmar. Så jag är rädd att det ska se likadant ut denna gång, säger lärarstudenten Tony Nilsson.

Han är inte så orolig för sin egen skull som han är för att föra smittan vidare, bland annat till sin pappa som befinner sig i riskgrupp.

GU: ”Vi har vidtagit åtgärder”

Men enligt Åke Ingerman, dekan på utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, betraktar man risken att bli smittad vid salstentamen som förhållandevis låg.

– Vi har vidtagit åtgärder. Det låter som många personer, men detta är stora lokaler så det går att hålla två meters avstånd och göra det på ett säkert sätt, säger han.

Utöver avståndet under själva tentaskrivandet ska köandet in till tentamen vara organiserat och fysiska barriärer finnas mellan tentavakter och studenter. 

Åke Ingerman menar att den största delen av universitetets utbildning redan sker på distans, och att det bara är vissa utvalda moment som genomförs på plats för att uppehålla kvalitén på utbildningen.

Nya rutiner från 24 november

Från och med den 24 november, då en ny nationell maxgräns om åtta personer för allmänna sammankomster ska träda i kraft, kommer Göteborgs universitet att införa nya rutiner för examinationer. En ännu större del kommer då att ske på distans.

– Det känns för jävligt. Som att man valt att placera tentan precis innan restriktionerna träder i kraft den 24 november, säger Tony Nilsson. 

– Vi har inte förlagt tentan på måndag för att komma runt våra nya rutiner, utan den har varit planerad sedan en längre tid tillbaka, säger Åke Ingerman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet