Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Torg i Vara avspärrat – misstänkt farligt föremål på platsen Foto: SVT/Johan SjöströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Torg i Vara inte längre avspärrat – misstänkta föremålet var ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt farligt föremål hittades på Stora torget i Vara och platsen avspärrades och utrymdes. Efter några timmar konstaterade nationella bombskyddet att föremålet var ofarligt.

Polisen spärrade av platsen, med ett säkerhetsavstånd på 200 meter efter att en person som gick förbi larmade polisen om det misstänkta föremålet.

– Han verkade väldigt trovärdig så vi skickade dit en patrull och de kunde inte heller avgöra vad det var för föremål, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson till SVT Nyheter Väst.

Enligt uppgift till en polispatrull på plats så ska en termos ha hittats som innehåller någon typ av gelé.

Nationella bombskyddet

Efter vissa bedömningar med chefer på ledningscentralen beslutades det att nationella bomskyddet skulle kallas in.

– De kommer antingen att röntga föremålet eller skjuta sönder det.

VMA utfärdat

Vid 13.30-tiden meddelade polisen att de som bor eller har sin verksamhet på Badhusgatan skulle evakueras. I ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) uppmanades personer att undvika att stå i fönster som är riktade mot Stora torget i Vara.

En uppsamlingsplats ordnades på Alléskolan i Vara.

– Först var det skolgården, men nu har de öppat lokaler i skolan så att folk kan komma in. De har också utrymt en matvarubutik som ligger i närheten.

En särskild händelse

Polisen upprättade en så kallad särskild händelse och har även inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse. Dessutom har tjänsteman i beredskap i kommunen kontaktats.

– En särskild händelse gör det möjligt för polisen att få loss personal från andra delar av regionen, sa Christer Fuxborg.

Vid 15-tiden säger Christer Fuxborg att de skickat fram någon typ av robot för att kunna göra en första bedömning av föremålet.

Efter cirka en halvtimme konstaterade det Nationella bomskyddet att föremålet var ofarligt. Samtliga avspärrningar hävdes och föremålet togs i beslag för en teknisk undersökning.

– Det var en termos av något slag som låg på en soptunna på Stora torget och den hade hål borrade i botten. Vad den innehöll är oklart men det ska analyseras nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer