Bullriga arbeten för att förstärka Götatunneln vid Kvarnberget får inte bedrivas nattetid. Det har domstolen beslutat idag. Foto: SVT

Trafikverket förlorade bullerbråket i domstol

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen som sätter punkt för de många turerna kring Trafikverkets önskemål om att får utföra bullrande arbeten nattetid i samband med förstärkningsarbeten på Götatunneln. Mark- och miljööverdomstolen fastställer länsstyrelsens avslag och går därmed på de klagande boendes linje.

Det var den 28 november som Trafikverket ansökte hos länsstyrelsen om dispens för att under tre månader utföra arbeten nattetid i området Kanaltorget/Kvarnberget i Göteborg – allt för att klara tidsplanen för Västlänken-projektet. Dessa arbeten skulle överskrida bullerriktvärden.

Men Länsstyrelsen i Västra Götaland beslöt den 17 december att inte godkänna ett sådant överskridande av bullernivåerna.

Nya beslut

Trafikverket överklagade detta beslut till mark- och miljödomstolen, som gick på verkets linje och godkände en sådan avvikelse från bullerriktvärdena – ett beslut som enligt domstolen skulle gälla omedelbart.

Den här gången var det länsstyrelsens tur att överklaga, och den 8 februari i år gav överdomstolen prövningstillstånd. Samtidigt beslöts att mark- och miljödomstolens dom inte skulle gälla tills vidare. I samband med det beslutet ändrades tidsplanen något.

Oklara konsekvenser

Idag kom alltså domen, där länsstyrelsens ursprungliga beslut fastställs.

– Det är för tidigt att säga vilka konsekvenser detta får i det stora hela. Men just dessa arbeten var redan stoppade, så här innebär det ingenting för den nuvarande tidsplanen, säger Ulf Agnberg, kommunikationsansvarig på Västlänken-projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet