Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafikverkets uppmaning inför år 2019: Undvik att köra bil! Foto: TT

Trafikverket: Lämna helst bilen hemma

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 är det flera stora infrastruktur- och byggprojekt i Storgöteborg som kommer att påverka bilisternas framfart. Restaureringen av Älvsborgsbron är ett av dem, brobygget i Kålleredsmotet ett annat.
– Kan du ställa bilen, gör det. Går inte det så planera din resa, det är vår uppmaning, säger Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket.

Förutom att arbetet med Västlänken intensifieras och att arbetet med bland annat nya Hisingsbron vid Centralstationen fortsätter, beräknas underhållet av Älvsborgsbron bli ett av de mest trafikstörande projekten i Göteborg.

Över den färdas cirka 70 000 bilister varje dag, särskilt under morgnar och eftermiddagar, och under arbetet sjunker kapaciteten med runt 25-30 procent, enligt Trafikverket. Detta då bland annat två körfält kommer att stängas.

Finns en stor oro

Restaureringen av bron kommer att starta till sommaren och är i dag planerat att pågå under 14 veckor varje sommar i tre år framåt.

– Vi har försökt att lägga den största delen av arbetet under industrisemestern och hoppas att hitta en entreprenör som är villig att jobba dygnet runt. Det finns en stor oro för störningarna, men vi har inget alternativ. Bron är över 50 år gammal, den behöver underhållas.

”Lämna bilen hemma”

I Kållered har det pågått ombyggnationer av Kållerdsmotet för att öka kapaciteten. I år ska det bland annat byggas till en bro, vilket kommer att störa trafiken mer än tidigare.

– Det blir smalare körfält och lägre hastigheter, det kommer att bli märkbart för bilisterna, hittills har det inte märkts så mycket.

Hur ska man tänka som bilist när det är så många pågående projekt?

– Helst ska man lämna bilen hemma, om det är möjligt. Försöka använda kollektivtrafik, eller cykel. Men går inte det får man försöka planera sin resa i tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer