Arkivbild: En trana går in för landning vid Hornborgarsjön. Foto: Stefan Holm

Trana siktad vid Hornborgasjön

Publicerad

Årets första trana har siktats vid Hornborgasjön. Det traditionella vårtecknet anmäldes av en fågelskådare via nätet på lördagen, meddelar Länsstyrelsen Västra Götaland. Tranan befann sig då vid sjöns södra del.

De första tranorna som siktas vid sjön tros höra till de omkring 30 par som häckar där, enligt länsstyrelsen. Först om några veckor väntas de bli rejält många fler – varpå den så kallade trandansen kan dra i gång.

Fram till slutet av april kan åskådare då få se tiotusentals fåglar i omlopp vid sjön, som ligger på Västgötaslätten mellan Skara, Skövde och Falköping.

Planera eventuellt besök

Besökare uppmanas dock planera sina besök med eventuell trängsel i åtanke och hålla en tranas vingbredds avstånd till varandra – det vill säga ungefär två meter.

”Låt detta vårtecken ge tröst och hopp om att en ny vår är på väg”, meddelar Sofie Stålhand, föreståndare vid naturum Hornborgasjön, i ett pressutskick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer