Travtränare polisanmäld för brott mot djurskyddslagen

Publicerad

En känd travtränare i Västsverige har blivit polisanmäld för brott mot djurskyddslagen.

– Vi har anmält honom för att hästen hade blödande hovar efter ett travlopp, säger Daniel Gustafsson, länsråd på Länsstyrelsen.

Det var efter ett lopp på en travbana i november i fjol som travtränarens häst blödde från bakhovarna. Banveterinären anmälde fallet till länsstyrelsen efter att ha undersökt hästen. Nu har länsstyrelsen gjort en polisanmälan mot travtränaren som även är kusk.

– Hästen hade blödande hovar och visade hälta från ett bakben, därför har vi anmält händelsen, säger Daniel Gustafsson, länsråd på Länsstyrelsen till SVT Nyheter Väst.

Utan skor

Länsstyrelsen anser att travtränaren agerat oaktsamt genom att låta hästen tävla utan beslag, det vill säga skor. Och om hästens hovkvalité eller travbanans underlag gör att det kan uppstå en skada så bedömer länsstyrelsen att barfotakörning inte får förekomma.

– Det regnade som bara den och det var vatten över hela travbanan och så hade banpersonalen lagt på grovt flinggrus på underlaget vilket jag inte kunde se på grund av allt vatten. Därför slets hovarna onormalt mycket under loppet, säger travtränaren till SVT Nyheter Väst.

Varför var inte din häst skodd?

– Det är väldigt vanligt att köra utan skor för hästarna blir snabbare då. Men hade jag vetat hur underlaget såg ut under vattnet hade jag beslutat att ha skor på hästen.

”Surt när det händer”

Enligt Länsstyrelsen så är kraven särskilt stora vid tävlingar där djur används och djurskyddslagen ska säkerställa att djur inte far illa.

Hur ser du på att du blivit polisanmäld?

– Det är tråkigt att en häst blöder men jag tycker det har blivit för stora konsekvenser av det här. Jag kan slå på en sula och en sko efteråt och hästen går ut i hagen dagen efter, det är inga problem. Det är surt när det händer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.