Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg. Foto: SVT/arkivbilder

Tre bomblarm på fem dagar

Uppdaterad
Publicerad

Tre larm om misstänkt farligt föremål och en explosion på en lokal krog i Göteborg de senaste fem dagarna. I samtliga fall har nationella bombskyddet kallats in.

– Det är tyvärr inte ovanligt att vi får en serie allvarliga händelser på kort tid i Göteborg. I nuläget ser vi inte att dessa händelser hänger ihop, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

För fem dagar sedan slängdes en misstänkt handgranat som exploderade inne på en lokal krog i centrala Göteborg. Fyra dagar senare, i går tisdag, fick nationella bombskyddet ta hand om ett misstänkt föremål i Brämaregården på Hisingen, som enligt tidningen GT ska ha varit placerad under en bil.

Sent under tisdagskvällen var det dags igen då räddningstjänsten kallades till Västra Frölunda efter ett larm om en brinnande bil och vid bilen hittades ett föremål, som är misstänkt sprängdeg, som antas ha placerats där för att explodera. Mer än 100 personer evakuerades i flera timmar medan föremålet togs omhand.

– Det gjorde vi för att skydda människorna som bor i närheten, men jag kan inte uttala mig mer om den händelsen eftersom förundersökning pågår, säger Erik Nord till SVT Nyheter Väst.

Vad är det som händer i Göteborg egentligen?

– Med den information som jag har nu så ser jag i nuläget inget samband mellan de här senaste händelserna.

”Hetsigt och uppskruvat”

Hur ser du på det här, att nationella bombskyddet fått rycka ut flera gånger på kort tid?

– Vi har allvarliga bekymmer med lokala kriminella nätverk och ofta med mycket unga personer inblandade. Då blir det farligt eftersom tendensen är att det går från noll till hundra väldigt snabbt. Många som är inblandade i olika konflikter vet inte alltid själva vad det handlar om.

Enligt Erik Nord så är etablerade kriminella MC-gäng eller cigarettmaffia på balkan inte heller utan känslor.

– Nä, men det är ett längre tänk i deras handlingar och det blir inte riktigt så hetsigt och uppskruvat som i de konflikter som är mellan lokala kriminella nätverk.

Är det unga personer som är inblandade i de här senaste händelserna?

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget. Förundersökning pågår, så jag kan inte säga någonting mera ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.