Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog svarar på frågor om TBE-vaccin. Bild: TT

Då bör du vaccinera dig mot TBE

Uppdaterad
Publicerad

Antal fall av TBE ökade kraftigt under 2021. Nu rekommenderar smittskyddsenheten i Västa Götaland att alla som vistas i skog och mark regelbundet bör vaccineras. Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i regionen, reder ut det man behöver veta om TBE-vaccinet.

Första fallet av TBE hittades 1998 i Västra Götaland. Sedan dess har fallen ökat och nu klassas hela Västra Götaland som riskområde.

Allt tyder på att TBE-smittan kommer öka och nu rekommenderar smittskyddsenheten att alla som vistas i skog och mark regelbundet tar sprutan mot det lilla spindeldjuret.

Allvarlig sjukdom

Det är inte alla som får TBE som märker av symtom. Av de som blir sjuka får de flesta milda symtom.

För de som får kraftiga symtom yttrar det sig som en hjärnhinneinflamation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring. Det kan även ge kramper och förlamningar. Vid allvarliga fall blir besvären långvariga.

Kan ge våldsam trötthet

Enligt Peter Nolskog är hjärntrötthet är karaktäristiskt för de som haft TBE. För vissa innebär det en våldsam trötthet som gör det svårt att befinna sig i sociala sammanhang och arbeta som vanligt.

– Upp till var tionde fall får besvär resten av livet, säger Peter Nolskog.

Majoriteten av de som får TBE är äldre än 50 år men det smittar folk i alla åldrar. I extrema fall kan TBE resultera i dödsfall. Tre personer dog i TBE i Västra Götaland förra året.

Vaccinet är i dag inte gratis. Det finns ingen statistik på hur många som vaccinerat sig i regionen.

Det här är en artikel från maj 2022. I november 2022 beslutade Västra Götalandsregionen att utreda om vaccinet ska bli gratis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.